Praznicul înălţării sfintei cruci la mănăstirea feredeu din deal

Sute de pelerini din Podgoria Aradului şi din vecinătate şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea din deal a Feredeului cu prilejul praznicului Înălţării Sfintei Cruci. Sărbătoarea a început încă din ziua de ajun, când sute de pelerini împreună cu soborul de slujitori condus de părintele arhim. Ilarion Tăucean, stareţul mănăstirii, au săvârşit în acest loc  ,,Drumul Crucii”, cu popasuri la cele 14 cruci aşezate la o anumită distanţă, şi care, prin icoanele înălţate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota, calvar care devine modelul crucii mântuitoare a fiecărui pelerin, după care au participat la Slujba de Priveghere, oficiată în Paraclisul Înălţării Sfintei Cruci din curtea mănăstirii.

Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineaţa, când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi. Din sobor a făcut parte și protos. Teodor Vid, consilier bisericesc, pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic și pr. Ioan Jidoi, protopopul Lipovei.

La momentul cuvenit, chiriarhul arădean a rostit cuvântul de învăţătură sub titlul ,,Înălţarea credincioşilor prin cea a Sfintei Cruci”, înţelegând tâlcul unora din imnele praznicului în lumina citirilor biblice (Ieşire 15; Pilde 3; Isaia 50; I Cor. 1; Ioan 19), ca şi în legătura locului înalt al sfintei mănăstiri cu izvoru-i minunat, binefăcător pentru toţi cei veniţi aici cu credinţă.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al Parohiei Covăsânţ.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu, nu înainte ca părintele stareţ arhim. Ilarion Tăucean să mulţumească Întâistătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori, pentru prezenţa în mijlocul pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării şi tuturor preoţilor şi credincioşilor care au participat  în aceste zile la sfintele slujbe săvârşite la sfânta mănăstire din deal.

Protos. Dr. Iustin Popovici

2

3

4

5

6