Târnosirea bisericii din Parohia Hunedoara-Timișană

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Hunedoara-Timișană, Protopopiatul Arad, la invitaţia preotului paroh Goronea Valentin şi a Consiliului Parohial, unde a oficiat  slujba de târnosire a Bisericii cu hramurile: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Treime, eveniment unic pentru comunitatea creştin-ortodoxă de aici.

La sosire Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop, a fost întâmpinat în fața bisericii de către Preacucernicul Părinte Flavius Petcuț, Protopopul Aradului împreună cu un ales sobor de preoţi şi arhid. Tiberiu Ardelean, și de numeroși credincioși. Copiii, îmbrăcați în frumoasele costume populare, i-au oferit Înaltpreasfinției Sale flori.       

După târnosirea bisericii a urmat săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti, în biserica nou târnosită.

Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Înălţarea prin cruce” (în baza citirilor scripturistice ale duminicii: Gal. 6; Ioan 3), cunoscând că şi cuvântul tradiţional al Cazaniei se referă la adâncirea învăţăturii de credinţă, sprijinită prin faptele creştineşti, subliniază şi aceea că în viaţa spirituală crucea ca jertfă îndeamnă la depăşirea greutăţilor de orice fel pentru a uşura ridicarea spre cer atât a obştei cât şi cea personală. Totodată, în cadrul cuvântului, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat şi legătura Bisericii de pe pământ cu cea din cer care s-a ilustrat cu aşezarea sfintelor moaşte în altarul bisericii ce se cinsteşte deosebit cu momentul târnosirii. Jertfa credincioşilor pentru ridicarea şi înfrumuseţarea sfântului locaş însăşi, înalţă spre dobândirea frumuseţilor cereşti, a amintit Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul ,,Nașterea Domnului” de la parohia Micălaca Veche II.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele protopop a dat citire și a înmânat preotului paroh și Consiliului parohial o diplomă de mulțumire și apreciere pentru efortul depus în înfrumusețarea bisericii.

După săvârşirea dumnezeieştii Liturghii, părintele paroh Goronea Valentin, a adresat cuvinte de mulţumire Înaltpreasfinţiei Sale, preoţilor şi tuturor credincioşilor. Toţi credincioşii prezenţi au avut nespusa bucurie de a intra în Sfântul Altar, închinându-se şi sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce.

Scurt istoric

Biserica a fost construită în stil bizantin, în formă de navă, pe fundație de beton armat, din cărămidă și acoperită cu tablă. Arhitectul a fost ing. Victor Vlad, iar maeștrii zidari au fost Gheorghe Crișan și Ioan Marian din Arad, în timpul păstoririi primului preot paroh Ioan Șchiopu. Reparații s-au mai făcut la biserică în anii 1960, 1968, 1997. Începând cu anul 2015, în timpul păstoririi preotului Goronea Valentin, s-au efectuat reparații capitale interioare. În anul 2016 s-au efectuat reparații exterioare și pictură pe pereții exterior, realizată de pictorii Sabin Chintoan și Cătălina Oproiu. Tot în acest an s-au confecționat prapori, veșminte, sfinte vase, s-a achiziționat Sf. Evanghelie  și toate cele necesare cultului.

Protos.dr. Iustin Popovici

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11