Conferința preoțească de toamnă în Protopopiatul Sebiș

Joi, 13.10.2016, în Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a Mănăstirii Roșia, a avut loc conferința preoțească de toamnă a preoților din Protopopiatul Sebiș.

În deschiderea întrunirii, a fost săvârșită slujba de Te-deum, de către Pc. Pr. Bulea Mihai de la Parohia Bănești; Pc. Pr. Luşca Ciprian de la Parohia Zimbru; Pc. Pr. Oarcea Florin de la Parohia Almaş.

În continuare, Pc. Părinte Protopop – Alexandru Botea a adresat un cuvânt de bun venit delegatului chiriarhal în persoana Preacucernicului  Părinte Consilier Social – Pr. Ic. Stvr. Mariş Gabriel, aducând totodată mulțumiri şi obştii de maici a Mănăstirii Roşia, în frunte cu maica stareţă Haritina Cârdei, pentru găzduirea prezentei întruniri preoţeşti, arătând că prin desfăşurarea prezentei conferinţe într-un cadru mănăstiresc se poate reflecta şi înţelege mai bine motivul pentru care anul 2016 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: an omagial al „Sfântului Antim Ivireanu şi al tipografilor bisericeşti”.

La rândul său delegatul chiriarhal care a prezidat întrunirea, a transmis mesajul de binecuvântare şi purtare de grijă a ÎnaltPreasfinţitului Părinte Timotei, arătând că prezenţa sa în mijlocul preoţilor Protopopiatului Sebiş reprezintă personal un mare prilej de bucurie prin revenirea în sânul Protopopiatului în care şi-a început slujirea preoţească.

Referatul principal a fost susţinut de către Pr. Luşca Ciprian de la Parohia Zimbru, care în conformitate cu tematica anului omagial şi graficul desfăşurare a conferinţelor preoţeşti a susţinut referatul cu titlul „Sfântul Antim Ivireanul” în care este prezentată ampla personalitate a celui care deşi nu era de neam românesc, a fost dăruit de Dumnezeu neamului românesc, a trăit, a simţit şi a vorbit mai româneşte decât mulţi români.

Activitatea bogată a marelui ierarh, atât pe plan misionar-social, educațional-cultural, administrativ dar și pe plan tipografic fac ca personalitatea, opera și activitatea marelui ierarh să fie o sursă importantă de reflecție în complexa activitate pastoral-misionară pe care Biserica și preotul la rândul său o au de întreprins în contextul vremurilor de astăzi în mijlocul poporului român.

Completări ulterioare au fost aduse de către coreferenţii: Pr. Dan Dănuţ de la Parohia Avram Iancu; Pr. Ancaş Gheorghe de la Parohia Vârfurile; Pr. Oarcea Florin de la Parohia Almaş; Pr Bulea Mihai – de la Parohia Bănești, prin care au fost subliniate atât deosebita activitate educațională a Mitropolitului Antim Ivireanul în rândul a tinerilor, poporului şi preoţilor, cât și solidaritatea arătată față de Biserica și poporul român din Țara Românească în vremuri de restriște ca și un bun iconom și administrator al averilor bisericești, pe care a știut să le le pună în slujba poporului, apărând interesele nației române în multe și diferite situații.

Totodată a fost subliniat și rostul pe care după exemplul şi învăţătura Sfântului Mitropolit Antim Ivireanu, îl are preotul, acela de a răspândi cuvântul Evangheliei lui Hristos printr-o permanentă şi temeinică pregătire pe fundamentul căreia predicile sau cuvântările rostite cu diferite prilejuri către credincioşi să fie rostite din suflet, nu citite de pe hârtie.

În continuarea discuțiilor ce au urmat delegatul chiriarhal a subliniat importanţa intensificării acţiunilor cu caracter social-filantropic la nivelul fiecărei parohii, recomandând și pe mai departe implicarea dinamică a preotului și a organismelor parohiale în susţinerea şi derularea activităţilor sociale.

O atenţie sporită în acest sens, după modelul Sf. Martir Antim Ivireanul, trebuie să o reprezinte acţiunile cu tinerii parohiei, persoanele vârstnice şi bolnave, dar atenția trebuie îndreptată și către persoanele de pe raza parohiei care se află fie în penitenciarele din Arad, fie în spitalele arădene, iar colaborarea cu preoţii deservenţi din aceste instituţii, prin sectorul social din cadrul Arhiepiscopiei Aradului, face ca misiunea și slujirea Bisericii pentru semeni, să fie una cât mai eficientă

De asemenea preoţii prezenţi au fost îndemnaţi să susţină cu alimente cantina „Sf. Nicolae” a Arhiepiscopiei Aradului care oferă zilnic, hrană mai multor persoane nevoiaşe.

Nu a fost uitat nici confratele Matcău Avram – preot la Parohia Slatina de Criş, trecut la cele veşnice în urma unui tragic accident rutier, pentru care preoţii prezenţi au intonat: „În veci pomenirea lui !”

La finalul conferinţei preoţeşti, Pc. Protopop – Pr. Alexandru Botea, a adus mulţumiri Preacucernicului Părinte Consilier, preoţilor conferenţiari, gazdelor şi preoţilor prezenţi, întrunirea încheindu-se prin împreuna rugăciune a tuturor.

Pr. Valentin Herbei

dsc_0057

dsc_0075