Sfânta Parascheva sărbătorită la Schitul de maici din Bodrogul Vechi

Mulțime de credincioși din Arhiepiscopia Aradului, au participat vineri, 14 octombrie 2016, la hramul Schitului de maici ,,Cuvioasa Parascheva”,din satul Bodrogul Vechi, pentru a sărbători cu multă evlavie pe ocrotitoarea acestui sfânt lăcaş.

Sfânta Liturghie a fost oficiată Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoti și diaconi. Din sobor au făcut parte şi arhim. Teofan Mada, vicar epahial, protos. Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc şi exarh, protos. Grigorie Timiş, stareţul Mănăstirii Hodoş-Bodrog, arhid. Tiberiu Ardelean.

În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Sfânta Parascheva şi mărturisirea Ortodoxiei” (în baza citirilor scripturistice ale sărbătorii: 2 Cor. 3-4; Luca 7), aceasta în curgerea vremilor, veacul vieţuirii celei pomenite fiind cel al Marii Schisme din Biserică, iar cele următoare, de apăsare pentru ţările creştine sub stăpâniri străine, evidenţiind unitatea lor în Răsăritul Europei. Rolul de ajutătoare a Bisericilor Ortodoxe surori în astfel de vreme l-au avut Ţările Româneşti, Moldova fiind răsplătită de către Patriarhia Ecumenică prin dăruirea moaştelor Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, iar ocrotirea acesteia, a ţinerii Sinodului de la Iaşi. În acest an al Sfântului şi marelui Sinod din Creta, iar pentru Biserica noastră omagial pentru educaţia religioasă a tineretului creştin ortodox şi totodată comemorativ pentru Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, de asemenea şi al Întrunirii Tineretului Ortodox de pretutindeni la Bucureşti, pomenirea sfintei îndeamna stăruitor la a-i urma virtuţile în lucrarea de întărire a dreptei credinţe mărturisitoare, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Toți cei prezenți au avut posibilitatea să se închine la unul din veşmintele care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, donaţie a Mitropoliei Moldovei din vremea când era păstorită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ca mitropolit, a mai amintit Înaltpreasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele stareț Grigorie Timiş i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru bucuria de a participa la sărbătoarea hramului mănăstirii și pentru neîncetata purtare de grijă.

Protos. Iustin Popovici

1