EXAMEN DE CAPACITATE PREOŢEASCĂ ÎN ARHIEPISCOPIA ARADULUI

 Sub conducerea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, marţi, 11 octombrie 2016, la Centrul eparhial, s-a desfăşurat sesiunea de toamnă a examenului de Capacitate preoţească pentru absolvenţii de facultate şi master ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea”din Arad, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Aradului, doritori să devină slujitori ai sfintelor altare.

Aceştia au susţinut proba scrisă şi proba orală, în sala de şedinţe a Centrului Eparhial.

La examen s-au înscris şi au participat un număr de 10 candidaţi, din cei 11 înscrişi.  Comisia de examinare, compusă din părinţi profesori de specialitate şi părinţii consilieri de la Centrul eparhial, a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În deschiderea sesiunii Înaltpreasfinţia Sa, după ce a arătat importanţa acestui examen, care are drept scop evaluarea cunoştinţelor de specialitate, dar şi cercetarea devoţiunii sau chemării preoţeşti, i-a binecuvântat pe candidaţi şi le-a urat mult succes.

Examenul a debutat cu susţinerea examenului scris, în cadrul căruia, candidaţilor li s-au evaluat cunoştinţele din domeniul administrativ-bisericesc, drept canonic şi legislaţie, pastoral – misionar şi social, catehetic, mass – media şi activităţi cu tineretul, economic – financiar şi patrimonial. Apoi, la orele prânzului, a avut loc proba practică.  Proba orală a constat din examinarea cunoştinţelor de tipic şi liturgică, muzică bisericească, omiletică şi catehetică.

Prin acest mod se realizează o departajare a absolvenţilor care devin candidaţi pentru parohiile din eparhia noastră, iar Permanenţa Consiliului Eparhial ia act de rezultatul examenului de Capacitate preoţească şi procedează ca atare în vederea numirii acestora la parohii.

Candidaţilor li s-a prezentat hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4 iulie 2013 privind valabilitatea examenului de capacitate preoţească pentru cei care au obţinut cel puţin media 9.00 să fie de 2 ani (iar pentru cei care au obţinut media sub 9.00 este de 1 an, cf. hotărârii nr.1199 din 9 iulie 2008), timp în care vor putea participa la concursurile de ocupare a unui post clerical.

După încheierea sesiunii de examen, în temeiul notelor şi mediei obţinute, toţi candidaţii au fost declaraţi promovaţi.  Aceştia vor avea dreptul să candideze la ocuparea unui post clerical în cadrul Arhiepiscopiei Aradului.

Protos. dr. Iustin Popovici

image

img_8465