Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească: „Lăudaţi pe Domnul!” la a IX-a ediţie

În prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la Palatul Patriarhiei din București a avut loc joi, 27 octombrie 2015, finala celei de a IX-a ediții a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească: Lăudaţi pe Domnul! Moderatorul evenimentului a fost actorul Tomi Cristin de la Teatrul Național I. L. Caragiale din București.

Evenimentul a fost organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul teologic-educaţional, şi în parteneriat cu Radio România Muzical.

În cadrul Secţiunii A – Interpretare la această etapă naţională participă şase coruri universitare, mixte sau de voci egale: Corul Bărbătesc Imnodia al Universității din București (Mitropolia Munteniei și Dobrogei); Corul Bărbătesc Universitar Mitropolitul Iosif Naniescu al Universității A. I. Cuza din Iași (Mitropolia Moldovei și Bucovinei); Corul de Cameră Psalmodia Varadiensis al Universității din Oradea (Mitropolia Ardealului); Corul de Cameră al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului); Corul Bărbătesc al Universității din Craiova (Mitropolia Olteniei); Corul Bărbătesc al Universității Aurel Vlaicu din Arad (Mitropolia Banatului).

Aceste coruri au interpretat trei piese muzicale la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică.

După jurizare, etapa finală a festivalului-concurs s-a încheiat cu premierea câştigătorilor Secţiunii B – Compoziţie muzicală și cu premierea corurilor participante.

Câștigătorii Secţiunii A – Interpretare:

Patriarhul României a premiat corurile câştigătoare. Marele Premiu a fost acordat pentru două coruri: Corul Bărbătesc Universitar Mitropolitul Iosif Naniescu al Universității A. I. Cuza din Iași (reprezentând Mitropolia Moldovei și Bucovinei) şi Corul de Cameră al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca (reprezentând Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului). Celelalte coruri participante au primit Premii speciale.

Câștigătorii Secțiunii B (Compoziție muzicală):       

  • Premiul I: dl. conf univ. dr. Marcu Șerban, de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca;
  • Premiul al II-lea: arhid. prof. dr. Ștefan Constantin-Răzvan, de la Seminarul Teologic Ortodox Nifon Mitropolitul din București;
  • Premiul al III-lea: dl. drd. Murariu Alexandru-Ștefan, de la  Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca;
  • Mențiune: dl prof. dr. Alexandrescu Horațiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfântul Apostol Andrei din Constanța.

La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt intitulat Muzica bisericească – izvor de bucurie şi formare duhovnicească, pe care-l redăm în cele ce urmează:

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru etapa finală a Festivalului-Concurs Național de Muzică Bisericească Lăudați pe Domnul!, ediția a 9-a, Palatul Patriarhiei, 27 octombrie 2016.

 Festivalul-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul! – ediţia a 9-a, 2016 a fost organizat cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, în perioada 1 martie – 27 octombrie 2016.

Pentru al treilea an consecutiv, prin parteneriatul încheiat între Patriarhia Română şi Societatea Română de Radiodifuziune, se promovează formații de muzică valoroase şi se facilitează accesul publicului larg la acest gen de muzică.

Dacă la ediția precedentă, din anul 2015, în cadrul Secțiunii A (Interpretare) a concursului, pe scena Sălii Radio au urcat coruri ale mănăstirilor din țară, anul acesta, pe scena Palatului Patriarhiei participă coruri universitare, mixte sau de voci egale, fiind încurajată colaborarea dintre studenții mai multor facultăți – laice și teologice – din cadrul instituțiilor de învățământ superior. Astfel, festivalul-concurs contribuie la cultivarea comuniunii frăţeşti, iar tinerii descoperă în muzica bisericească un izvor nou de bucurie duhovnicească și de formare a personalității lor. Se evidențiază dimensiunea comunitară și educativă a muzicii bisericești, în contextul proclamării anului 2016, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox.

În toate etapele festivalului-concurs, corurile universitare au interpretat trei piese muzicale la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică. Totodată, corurile finaliste au dat răspunsurile la biserici și la mănăstiri din Bucureşti, în timpul Sfintei Liturghii, cu ocazia prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Cu acest prilej, tinerii au adus multă bucurie și speranță, devenind, prin muzica bisericească, mărturisitori ai credinței în societatea de azi.

Anul acesta se împlinesc 300 de ani de când Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolit al Țării Românești între anii 1708-1716, a primit cunună de martir, pentru că a iubit mult Biserica Ortodoxă și poporul român. A fost un om erudit, un misionar generos și un artist de mare talent, care a contribuit la introducerea completă și definitivă a limbii române în slujbele Bisericii și a întărit credința ortodoxă în vremuri grele, când majoritatea creștinilor din Răsărit se afla sub stăpânire otomană. De aceea, anul 2016 a fost declarat în Patriarhia Română şi An comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești. Acest aspect este reflectat în proba de concurs din cadrul Secțiunii B (Compoziție muzicală). Astfel, fiecare concurent a contribuit la îmbogățirea repertoriului liturgic și folcloric din țara noastră, compunând două piese muzicale, pentru cor mixt sau de voci egale: un colind religios românesc și o piesă românească de inspirație folclorică.

Apreciem în mod deosebit prezența la această ediție a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească Lăudaţi pe Domnul! a Ansamblului de muzică veche românească „Trei parale”, alcătuit din tineri care promovează valoarea perenă a muzicii autentice românești.

Mulţumim Societății Române de Radiodifuziune pentru ajutorul acordat în promovarea acestui festival-concurs. Felicităm pe organizatorii acestui eveniment, pe membrii juriului, împreună cu toate corurile universitare, participante în cele două etape ale concursului, şi pe toţi compozitorii înscrişi în concurs. De asemenea, mulţumim domnului actor Tomi Cristin pentru modul în care a prezentat unele dintre cele mai frumoase poezii.

Mulţumim dumneavoastră tuturor celor prezenți la acest concert – concurs, dorindu-vă sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, întru mulți și binecuvântați ani!

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

***

Ansamblul de muzică veche românească Trei parale a fost invitat special al evenimentului de la Palatul Patriarhiei şi a susţinut un mini-concert în timpul jurizării.

La eveniment au fost prezenţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai instituţiilor statului, oameni de cultură, credincioşi etc.

Festivalul-Concurs s-a desfăşurat în Patriarhia Română în perioada 1 martie – 27 octombrie 2016.

 

Iulian Dumitrascu

sursa:basilica.ro

dsc_0427

dsc_0523

dsc_0535

dsc_0584