Şedinţa solemnă a Sfântului Sinod

Patriarhul Daniel: Educația este cea mai mare investiție pe care trebuie să o realizeze Biserica și societatea

În Aula Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfăşurat astăzi, 28 octombrie 2016, şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.  Şedinţa a fost dedicată Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești.

În deschiderea lucrărilor, Preafericirea Sa a arăta importanța anului comemorativ și omagial 2016 pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română.

Anul acesta omagial a fost o ocazie deosebită de a întări comuniunea între noi şi, în acelaşi timp, de a intensifica multe activităţi pastorale, misionare, social filantropice şi culturale în fiecare Eparhie din ţară şi din afara graniţelor. Este o bucurie mare pentru noi ca sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Catedralei Patriarhale şi al Bucureştilor, să fie urmată de sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti; şi în această sărbătoare să fie integrată şedinţa solemnă a Sfântului Sinod.

De asemenea, Preafericirea Sa mulțumit tuturor pentru implicare în buna desfășurare a hramului Catedralei Patriarhale, dar și a activităților desfășurate în plan cultural și educațional.

Doresc să mulţumesc tuturor ierarhilor, preoţilor, monahilor, monahiilor şi tuturor celor care s-au ocupat de buna organizare a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, pentru participare şi pentru dragostea cu care au răspuns invitaţiei noastre; nu numai ierarhi din ţară, ci şi din afara ţării au fost prezenţi. Această comuniune în jurul sfinţilor este pentru noi izvorul cel dintâi de luminare, de inspiraţie, de încurajare şi de coresponsabilitate în a răspunde chemării lui Hristos de a sluji în Biserica Sa.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit şi despre necesitatea educaţiei, precizând că aceasta este cea mai mare investiţie pe care trebuie să o realizeze societatea şi Biserica. Totodată, Patriarhul României a evidenţiat faptul că educaţia religioasă este o investiţie eternă.

Cinstirea memoriei celor mai vrednici păstori ai Bisericii este, nu numai o datorie, ci și o creștere a noastră spirituală, pentru ca numai în comuniune există creștere spirituală, a mai spus Preafericirea Sa.

În cadrul ședinței, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a prezentat raportul-sinteză privind activităţile desfășurate în Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creștin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.

Pe fondul datelor comunicate de eparhii, de Sectoarele Administrației Patriarhale, precum și de către Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, se evidențiază o bogată și frumoasă imagine de ansamblu a activităților desfășurate în cuprinsul Patriarhiei Române, în anul 2016 – „Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox” și „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești”. Astfel, la nivelul fiecărei eparhii şi al instituțiilor din subordine, inclusiv al celor de învățământ teologic, cele două teme menționate au fost marcate prin numeroase și diverse manifestări religioase, culturale, educative şi pastoral-misionare, unele dintre acestea fiind, încă, în curs de desfășurare sau urmând să se desfășoare până la sfârșitul anului, a precizat ierarhul.

În continuare, au fost lansate două volume apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române:

  • Monahismul Ortodox Românesc (vol. II)
  • Evanghelia slavei lui Hristos, predici la duminicile de peste an

Lucrarea semnată de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Evanghelia slavei lui Hristos, cuprinde 56 de predici la duminicile din cursul anului bisericesc. În deschiderea fiecărei omilii este prezentată icoana şi texul Evangheliei, volumul reprezentând un „eveniment cu totul special în literatura omiletica”, după cum a precizat Preasfinţitul Părinte Varlaam. Volumul va fi oferit gratuit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiecărui preot din Arhiepiscopia Bucureştilor.

În continuare, au fost vizionate două filme realizate de televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române. Producţiile media au fost dedicate Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

La final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a acordat mai multe distincţii persoanelor care s-au implicat în organizarea Întâlnirii tinerilor ortodocşi din toată lumea, desfăşurată în perioada 1-4 septembrie 2016.

Publicat de Gheorghe Anghel

sursa: basilica.ro

dsc_0835