Slujire arhierească în Parohia Şimand

În Duminica a 26-a după Rusalii, 20 noiembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, din Parohia Şimand, dând curs invitaţiei părintelui paroh Gabriel Gosta. Din sobor, pe lângă părinţii slujitori din această parohie şi cele învecinate, a făcut parte şi părintele Petru Puşcaş, din Parohia Gyula, ca delegat al Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodocşilor Români din Ungaria.

Cuvântul de învăţătură adresat de Chiriarh a fost pus sub titlul ,,Rodire şi nerodire” (cf. Efeseni 5; Luca 12) şi în legătură cu Cazania despre moartea năpraznică, cu referire la parabola duminicală a bogatului căruia i-a rodit ţarina, în cele trebuitoare pentru viaţa trupească fără cugetarea la nevoile sufletului. Or, datoria creştină este aceea de a stabili echilibrul dorit între cele ale vieţii trupeşti şi cele sufleteşti. Rodirea celor materiale fără implicaţiile spirituale, ca de exemplu angajarea în ajutorarea celor din nevoile de orice fel, nu aduce folosul aşteptat. Ori, o rodire în plan duhovnicesc va avea ca urmare sigură şi o bună chivernisire a celor trebuitoare vieţii trupului într-un chip benefic pentru toţi cei cuprinşi într-un cadru umanitar.

În continuarea cuvântului Înaltpreasfinţiei Sale, părintele paroh Gabriel Gosta a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima Duminică a Postului Naşterii Domnului din anul 2016.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Ierarhul arădean, înconjurat de soborul de slujitori, a săvârşit Slujba Parastasului la un an de la trecerea la cele veşnice a vrednicului părinte ic.stavr. Leonte Para, fost paroh al acestei biserici pentru mai bine de patru decenii, ocupând în acelaşi timp şi funcţii administrative la nivel eparhial, în Adunarea şi Consistoriul Eparhial. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa adresează un părintesc cuvânt familiei şi credincioşilor prezenţi, arătându-l pe cel regretat ca frumoasă pildă de lucrare a pământului ce simbolizează fiinţa umană, aceia pe care slujirea preoţească a sfinţit-o, aşa cum vrea să ilustreze şi proverbul cunoscut, anume că: ,,omul sfinţeşte locul”.

La final, părintele Gosta Gabriel a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei atât în numele preoţilor slujitori, al numeroşilor credincioşi prezenţi, cât şi al familiei părintelui Para Leonte, pentru dragostea şi grija părintească pe care a arătat-o faţă de parohia Şimand, dând curs de fiecare dată invitaţiilor adresate cu diferite prilejuri, fie de bucurie, fie de întristare.

În seara zilei, Chiriarhul participă la Taina Sfântului Maslu, săvârşită în Parohia Mândruloc în ajunul hramului bisericii ,,Inatrarea în Biserică a Maicii Domnului”

Protos. Iustin Popovici