slujire arhierească în parohia arădeană andrei şaguna

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat duminică, 4 decembrie 2016, Sfânta Liturghie la Biserica cu hramurile „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi ,,Sfântul Ierarh Andrei Şaguna” din localitatea arădeană Andrei Şaguna, județul Arad. Chiriarhul a fost întâmpinat de preotul paroh Adrian Mariş și alți slujitori ai sfintelor altare.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Dreptatea dumnezeiască” (cf. pericopelor duminicii: Efeseni 6; Luca 13), care priveşte înţelesul cuvântului dreptate atât ca virtute morală sau stare spre desăvârşire a vieţii pentru Împărăţia cerurilor cât şi ca însuşire divină, de asemenea şi legătura cu noţiunile complementare ca îndreptarea, mântuirea, îndumnezeirea şi altele. Sfatul Apostolului şi exemplul Evangheliei zilei prin vindecarea femeii gârbove priveşte şi îndreptarea trupească şi sufletească iar mai ales în vremea de post aplicarea în viaţa creştină pentru a întâmpina Sfintele sărbători şi înnoirea anului potrivit dreptarului Bisericii, a subliniat ierarhul.

La final, părintele paroh Adrian Mariş i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității parohiale în binecuvântatul Post al Crăciunului.

Scurt istoric al bisericii

Biserica a fost construită între anii 1926-1936 de o comunitate de familii româneşti colonizate, venite din Cenadul  unguresc  şi aşezate aici. Numele satului a fost dat după  numele ierarhului ardelean Andrei Şaguna care a avut acelaşi itinerar (din Ungaria în Ardeal).

În anul 2013 a avut loc târnosirea bisericii parohiale din localitate, după ce lucrările de consolidare, înfrumuseţare şi restaurare ale picturii au fost finalizate. Cu această ocazie, biserica a primit şi un al doilea hram ,,Sf. Ierarh Andrei Şaguna,  Mitropolitul Transilvaniei”. Slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Protos. Iustin Popovici

image

image