Ziua Națională a României sărbătorită cu cinste în Parohia Ortodoxă Aradul Nou

Ziua Națională a României a fost sărbătorită într-un cadru festiv, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscop al Aradului, în Parohia Ortodoxă „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Aradul Nou. Programul, coordonat de pr. Gabriel Mariș – consilier social al eparhiei, s-a aflat anul acesta la a treia ediție, din dorința de a păstra și cultiva darul unității naționale. Prin rugăciune și cântare, Biserica a fost, și de această dată, activă în lucrarea de păstrare a unității poporului. Potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, evenimentul a început prin Slujba de Te-Deum la Ziua Națională, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile aduse poporului român, pomenind și eroii neamului românesc care acum 98 de ani au înfăptuit unitatea naţională a românilor din anul 1918, jertfindu-se pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.

Slujba a fost săvârșită de un ales sobor alcătuit din 5 preoți: pr. Teodor Faur – paroh, pr. Simion Fărcuțiu – pensionar, pr. militar Adrian David – UM1249 Arad, pr. capelan Vlad Oneț – Penitenciarul Arad și pr. Gabriel Mariș – consilier social al Arhiepiscopiei Aradului. La sfârșitul slujbei, părintele paroh Teodor Faur a subliniat în cuvântul său importanța zilei naționale pentru fiecare dintre noi, dar mai ales a rugăciunilor aduse lui Dumnezeu în această zi deosebită. După slujbă, corul de copii „Sfințișorii” al Parohiei, coordonați de părinteleGabriel, au intonat Imnul Țării și au susținut un emoționant concert de cântece patriotice, reafirmându-se, prin fiecare cântare, prețuirea față de poporul român. Sentimentele patriotice au fost amplificate de onoranta prezență a cadrelor militare și acelor de la Poliție, prezente la eveniment. Mai apoi, toți cei cu inima română, au dat „mână cu mână” înconjurând biserica într-o horă a unirii, spre aducere aminte a celei de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Prin osteneala unor bune enoriașe, sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă creștinească la care au participat cu bucurie toți creștinii români prezenți. Constituția României prevede că 1 Decembrie este Ziua Națională a țării noastre, în amintirea celor peste 100.000 de români adunați pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Țara. Marea Adunare Națională, constituită din 1.228 de delegați, a adoptat o rezoluție care consfințea Unirea tuturor românilor dinTransilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureș, Tisa și fluviul Dunărea) și Țara Ungurească (Crișana, Sătmar și Maramureș) cu România. Acolo, după Sfânta Liturghie, ierarhul arădean Ioan Ignatie Papp a încheiat: „Cel ce a înviat din morți și a înviat și astăzi neamul românesc, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi. Amin”.
Pr. Cons. Gabriel Mariș

image

image

image