Sărbătoarea Botezului Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Arad

În ziua praznicului Botezului Domnului, vineri, 6 ianuarie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, şi în prezenţa sutelor de credincioşi care au participat la sfânta slujbă.

În cuvântul de învăţătură cu titlul ,,Icoana praznicului” (cf.citirilor scripturistice ale praznicului: Tit, 2-3; Matei 3), Înaltpreasfinţia Sa s-a referit la ,,apă” în diferitele planuri ale vieţii şi istoriei, cu beneficiile sau primejdiile ce pot interveni constituind unul din elementele principale ale creaţiei şi providenţei în perspectiva înnoirii şi desăvârşirii, de aici şi raportul permanent cu omul, de unde rezultă locul ei duhovnicesc, înnoitor şi sfinţitor. Icoana Botezului Domnului dezvăluie această viziune de taină prin undele Iordanului ce învăluie pe Mântuitorul, în prezenţa văzută şi nevăzută, auzită sau simţită a Sfintei Treimi, cu mărturia Botezătorului, a celor cereşti şi a celor pământeşti. Icoana, ca o carte de învăţătură, este astfel şi îndemn spre lucrare mântuitoare. Iconarii, pe care îi omagiem pe parcursul acestui an, pătrund înţelesul tainic prin darul de a vedea în adâncul râului sfânt lucrarea dumnezeiască, a subliniat Ierarhul arădean.

După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de soborul slujitor, a săvârşit slujba de sfinţire a apei celei mari.

În încheiere, Înaltpreasfinţitul Timotei a adresat credincioşilor prezenţi în număr impresionant, părinteşti binecuvântări şi doriri de propăşire materială şi spirituală.

Credincioşii, cu multă răbdare şi în bună rânduială, au luat Aghiasmă Mare din vasele anume rânduite în  Catedrala Arhiepiscopală.

Protos. Iustin Popovici

img_9380

img_9395

img_9411

img_9443