Cerc misionar în parohia Bonţeşti

Preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit, în după-amiaza zilei de 12 februarie 2017, la Biserica ortodoxă cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia Bonţeşti, protopopiatul Sebiş.
În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate.La Sfânta Taină alături de preoții apaținători cercului a luat parte și Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru, care a rostit un cuvânt de învățătură prin care a subliniat rolul acestei perioade de pregătire pentru Sfântul Post care nu peste mult timp va începe.Folosindu-se de evanghelia zilei Pilda fiului risipitor, a arătat rolul deosebit pe care îl are Sfânta Taină a pocăinței, în acest urcuș duhovnicesc. De asemeni a îndemnat credincioșii să se apropie mai mult de Dumnezeu prin Sfintele Taine și unii de alții prin iubire și iertare.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, preotul Lușcă Ciprian de la parohia Zimbru a susținut următoarele teme: 1.Preoția ca jertfă în timpul unui regim ostil religiei și Bisericii.2.Patriarhul Justinian prezentare biografică.
În susținerea temei părintele a prezentat pe scurt suferința și greutățile prin care a trecut Biserica și slujitorii ei în regimul de tristă amintire, prezentând ca exemplificare cazul unor preoți de pe valea Crișului Alb, care au suferit în temniță, cum a fost preotul Mihai din Chisindia și preotul Bej din Cil, rămânând marcați pentru toata viața.
În continuare părintele a prezentat pe scurt biografia Patriarhului Justinian subliniind apoi rolul deosebit care l-a avut Patriarhul în fața adversităților la care a fost supusă Biserica, dovedindu-se un abil diplomat care a căutat să țină piept, pe cât a putut, atacurilor îndreptate împotriva Bisericii și a preoțimii.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Pasc Darius a mulţumit Preaonoratului Părinte Protopop, preoților și celor prezenți pentru participare, ziua încheindu-se cu o agapă frățească.

Moţ Aurelian Iulian

image

image

image