Cerc pastoral- misionar la parohia Aluniș

​Parohia Aluniș din protopopiatul Arad, a găzduit duminică, 26.02.2017, întrunirea preoţilor din Cercul Preoțesc nr. 6 Vladimirescu, coordonat de P.C. Preot Berceanu- Negrean Petru de la Parohia Vladimirescu I.
​Întrunirea a debutat la ora 1700, în biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, prin oficierea slujbei Vecerniei intrării în Postul Mare, săvârşită de preoţii prezenţi în prezența a unui frumos număr de credincioși, după care a urmat prezentarea referatului cu titlul Patriarhul Justinian- prezentare biografică la împlinirea a 40 de ani de la trecerea la cele veșnice. Referatul a fost prezentat de preotul Dan Mândra de la parohia Fântânele și face parte din tematica propusă spre discuții și aprofundare de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și anume Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
​În abordarea acestei teme, preotul referent a vorbit despre importanța cunoașterii vieții și mai ales a activității celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, pentru a ne feri de judecăți pripite și sentințe grele aruncate asupra unor personalități ale culturii și spiritualității românești. După o prezentare a datelor biografice despre PF Justinian Marina, părintele referent a insistat asupra activității Preafericirii Sale atât ca preot și director de Seminar, slujitor al Tipografiei din Râmnicu Vâlcea dar mai ales ca Patriarh într-o perioadă grea și tulbure a istoriei noastre. Țara se afla într-o situație grea, după Războiul al doilea Mondial, iar venirea la conducere a comuniștilor a adus nori negrii asupra Bisericii Ortodoxe Române.​În 29 de ani de patriarhat au avut loc o seamă de evenimente care au crescut prestigiul Ortodoxiei românești în lumea creștină și l-au făcut pe Patriarhul Justinian o figură reprezentativă a întregii ortodoxii: canonizarea primilor Sfinți Români (1955) și generalizarea cultului sfinților ale căror moaște se găsesc în țara noastră; Înființarea unor așezăminte sociale pentru clericii bătrâni și bolnavi;Reorganizarea învățământului teologic ortodox (1948); Revenirea a 37 de preoți și protopopi greco-catolici, în cadrul Bisericii Ortodoxe Române (1 octombrie 1948) ;Întreținerea legăturilor cu Bisericile Ortodoxe surori și cu alte Biserici creștine;Inițierea unor relații cu Bisericile Vechi Orientale, prin vizite reciproce;Reintrarea Bisericii Ortodoxă Române în Consiliul Mondial al Bisericilor (1961). În încheierea referatului părinte Dan Mândra a prezentat câteva din gândurile-testament lăsate de patriarhul Justinian Marina.
La finalul întrunirii, Părintele Paroh Ilota Sorin Ioan a mulțumit tuturor celor prezenți, preoți și credincioși pentru participare. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească.

A transmis, pr. Sorin Ilota

image