EVOCAREA APĂRĂTORILOR ORTODOXIEI ÎN PAROHIA SECUSIGIU

Preoții din cadrul cercului pastoral-misionar nr. 5 Vinga, coordonaţi de părintele Horea Ştefan, s-au întâlnit duminică, 19 februarie 2017, în Parohia Secusigiu, Protopopiatul Arad, păstorită de părintele coordonator. În cadrul întâlnirii, la început, s-a săvârşit slujba Vecerniei, la care au participat pe lângă preoţii din cercul pastoral misionar, Părintele dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și părintele Flavius Petcuț, protopopul Aradului. După slujirea Vecerniei, corul de copii al Școlii Gimnaziale din localitate, condus de doamna învățătoare Lavinia Barbu, a prezentat un frumos buchet de cântări religioase.

De asemenea, corul bisericii din Secusigiu, condus de domnul profesor Mircea Buta, fiu al satului, a prezentat un program de câteva cântări bisericești.

În contextul:,,Anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română “ a avut loc o video-proiecție având ca puncte de prezentare, închisorile comuniste Jilava, Aiud, Gherla și Văcărești precum si preoții marturisitori care au pătimit în aceste închisori. După video proiectarea prezentată de părintele coordonator Horia Ștefan, părintele Petrică Ungur de la parohia Felnac a susținut referatul cu tema ,,Preoți mărturisitori în închisorile comuniste’’, unde a evidențiat câteva personalități de preoți și ierarhi care au suferit în închisorile comuniste. După susținerea referatului, a luat cuvântul domnul Doru Sinaci, directorul Centului Cultural Județean Arad, care la rândul său a evidențiat, personalități, preoți, din județul Arad care au trecut prin calvarul închisorilor comuniste mărturisind credința în Hristos.

La final, Preacuviosul Părinte Iustin, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, a transmis binecuvântarea ierarhului, mulțumindu-i și felicitându-l pe părintele paroh pentru frumoasa inițiativă de a organiza un astfel de eveniment, care răspunde chemării Sfântului Sinod pentru anul acesta omagial, dedicat  apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului

Părintele paroh a mulțumit tuturor celor din prezidiu, precum și celor care au luat parte la această frumoasă manifestare cultural – duhovnicească.

La eveniment au fost prezenți membri ai conducerii centrale și locale.

Toți cei prezenți în biserică au luat parte la masa organizată la Primăria din localitate.

Pr. Bogdan-Ioan Tod

IMG-20170219-WA0047

IMG-20170219-WA0049

IMG-20170219-WA0068