În data de 19.03.2017, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar Nr.3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Buna Vestire” din parohia Dieci, protopopiatul Sebiş, în prezenţa credincioşilor din parohie.
În cadrul acestei întruniri s-a săvârşit Sfânta Taină a Maslului la care au luat parte credincioșii parohiei şi a parohiilor învecinate.La Sfânta Taină alături de preoții aparținători cercului a luat parte și Preacucernicul Părintele Consilier administrativ Faur Silviu-Nicolae și Preaonoratul Părinte Protopop Botea Alexandru.
Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, preotul Curechian Alin de la parohia Cil a susținut următoarele teme: 1.Patriarhul Iustinian, promotor al misiunii social-filantropice a Bisericii, organizator de așezăminte sociale.2.Postul și rolul său în viața creștinului.
În susținerea temei, părintele afirma, în ce privește activitatea social-filantropică, inițiată și desfășurată de Patriarhul Iustinian, aceasta s-a desfășurat doar în cadrul strict institutional, activitățile Bisericii înafara ei fiind interzise.Patriarhul Iustinian a manifestat multă dragoste și purtare de grijă față de slujitorii Bisericii, s-a luptat ca preoții să fie salarizați de Stat, iar salariile fiind mici în 1950, la propunerea sa, Sfântul Sinod aprobă complectarea din fonduri proprii a acestora.A înființat Casa de Pensii și ajutoare a salariaților B.O.R. A pus în 1960 primului așezământ de asistență socială în cadrul B.O.R. Au fost amenajate 2 case sanatoriale, precum și case de odihnă și tratament în diferite stațiuni balneo-climaterice. Prin toate realizările Patriarhul Iustinian rămâne o figură luminoasă și providențială în păstorirea Bisericii.
În alesul cuvânt de învățătură Părintele Consilier spunea: mă aflu în această zi alături de dumneavoastră din încredinţarea Înalt Preasfinţitului Arhiepiscop Timotei Seviciu, care regretă că nu a putut fi astăzi aici în mijlocul dumneavoastră, dar care vă asigură de toată purtarea de grijă, precum și de faptul că vă poartă în rugăciunile Sfinției Sale, rugând pe Dumnezeu să vă dăruiască sănătate și tot binele. Perioada în care suntem subliniază pentru noi, îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos citit astăzi din Evanghelistul Marcu, în dumineca a treia a Sfintei Cruci, îndemn la lepădare de sine și la smerenie. Înțelegând aceasta ca lepădare de acele pofte trupești și false valori care răstălmăcesc și împiedică urcușul nostru duhovnicesc.Creat după chipul lui Dumnezeu, omului i-a fost dat ca dar libertatea și este pus ca la o răscruce de drumuri să aleagă între cărarea care-l duce spre lumina Învierii, spre lumina bucuriei și a vieții în Hristos, sau cărarea ce duce spre frumusețile acestei vieți pe care tumultul vieții ni le oferă ca o mreajă.Atunci când omul este lipsit de lucrarea rugăciunii și a postului, alege cărarea cea mai ușoară, care-i aduce în calea lui mreaja valorile pieritoare.
În continuare Părintele Consilier a îndemnat credincioșii să aibă în fața ochilor sufletești farul luminos al Sfintei Cruci, continuând urcușul duhovnicesc, prin rugăciune sporită, prin post, prin înfăptuirea binelui.
Referindu-se la temele tratate și prezentate de părintele Curechean Alin, i-a mulțumit acestuia, pentru felul în care le-a tratat și le-a argumentat, felicitându-l în acest sens pentru munca depusă.
În finalul întâlnirii, preotul paroh Florea Ioan a mulţumit Preacucernicului Părinte Consilier Faur Silviu-Nicolae și Preaonoratului Părinte Protopop, preoților și celor prezenți pentru participare.
Moț Aurelian Iulian