Cerc pastoral – misionar în parohia Sintea–Mare

Parohia Sintea-Mare, din protopopiatul Arad, a găzduit în duminica a treia din Postul Mare, a Sfintei Cruci, întrunirea preoţilor din Cercul pastoral-misionar Chişineu-Criş, coordonați, din încredințarea Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, de către Preacucernicul Părinte Dumitru Daniel-Mirel.
Întrunirea a debutat la ora 1700, în biserica parohială cu hramul „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, săvârșită de 15 preoți şi în prezenţa numeroşilor credincioşi veniţi la ceas de rugăciune.
Cuvântul de învăţătură la Taina Sfântului Maslu a fost rostit de părintele Albiş Dan-Viorel de la parohia Chişineu-Criş II, care, pornind de la textul pericopei evanghelice a zilei, a reliefat cât de important este să răspundem la chemarea Mântuitorului subliniată prin cuvintele: ,,Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Totodată părintele a arătat și legătura dintre Crucea Mântuitorului și crucea fiecărui credincios, accentuând că perioada Postului Mare, este timpul în care suntem chemaţi la urmarea lui Hristos, la o răstignire duhovnicească prin post, spre a putea „urca” pe Cruce împreună cu Hristos şi pentru a putea învia împreună cu El. ​
În continuare, preotul paroh Pavel Ioan, sub contextul anului omagial al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, a susținut următoarele referate: Despre icoane în Biblie şi Rezistența anticomunistă din România. Neomartirii comunismului, pe marginea cărora au urmat dezbateri şi luări de cuvânt şi din partea celorlalţi preoţi participanţi. Seara s-a încheiat cu o agapă frăţească.
Următoarea întâlnire a preoţilor din cercul misionar Chişineu-Criş va avea loc în data de 2 aprilie, în parohia Nădab.

Pr. Oprea Mihai
Parohia Țipari

image

image

image