Comemorarea deținuților politici anticomuniști în cadrul cercului pastoral-misionar Arad

Parohia Micălaca-Nouă, din Protopopiatul Arad, a fost gazdă primitoare, joi, 9 martie 2017, pentru preoții care alcătuiesc cercul pastoral-misionar Arad. După cum se știe, Sfântul Sinod a proclamat anul 2017, drept An Comemorativ al Patriarhului Iustinian și al apăratorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, iar Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011, pentru declararea zilei de 9 martie, Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, precizând că data de pomenire a celor care au decedat ca lupători împotriva comunismului sa fie ziua de 9 martie a fiecarui an, ziua pomenirii celor 40 de mucenici din Sevastia Armeniei. Întrunirea a fost deschisă prin săvârșirea slujbei de pomenire a trecerii la cele veșnice a preoților și credincioșilor care au pătimit în timpul regimului comunist în detenție, fiind săvârșită de către părintele Ioan Tulcan, părintele Emil Roman și părintele Petru Ursulescu.

Lucrarile au fost prezidate de către pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, care, din încredințarea Î.P.S. Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, este și coordonatorul cercului, ce a făcut o retrospectivă a activităților desfășurate în cadrul întâlnirilor anterioare, amintind de jertfa mărturisitorilor creștini din perioada regimului comunist. În ceea ce a urmat, părintele Emil Roman, decanul de vârstă al cercului pastoral, într-o amplă expunere a subliniat faptul că anul în curs este anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești din Patriarhia Română. Părintele a arătat faptul că icoana este „o fereastră deschisă spre cer”, prin care noi transcedem această lume materială, și ajungem la vederea slavei Dumnezeiești. Spre finalul întâlnirii, preoții prezenți au dezbătut cu argumente, rolul și rostul pe care îl au sfintele icoane în cultul bisericesc, și anume, acela de a-l însoți pe credincios în cadrul rugăciunii. S-a amintit faptul că există și anumite exagerări în ceea ce privește cinstirea sfintelor icoane, ceea ce a dus la apariția iconoclasmului (secolul al Vlll-lea), dar și a unor poziții contrare mai recente, care au cerut scoaterea icoanelor din școli. S-a concluzoinat că echilibrul și măsura în cadrul cultului, precum și în ceea ce privește cinstirea  sfintelor icoane este calea care duce la unitatea Bisericii. S-a facut diferența dintre icoană ca obiect de cult si icoană ca articol de colportaj, îndemnând la o atitudine de prudență, subliniind faptul că Biserica ar trebui să dețină monopol în comecializarea icoanelor, în caz contrar fiind posibilă încurajarea comercializării kitsch-urilor.

La finalul conferinței au fost puse în discuție probleme administrative și organizatorice, iar preotul paroh, Marian Neagoe, a mulțumit tuturor care au participat la întrunire. Conferința a luat sfârșit, moment în care toți participanții au luat parte la o agapă frățească, într-o atmosferă de pace, bucurie și iubire frățească.             a transmis preot Petru Ursulescu

20170309_091643