Duminica a doua din Post la Parohia Arad-Centru

Cea de-a doua duminică din Postul cel Mare a fost sărbătorită la Catedrala Veche din Arad, prin Sfânta Liturghie arhierească oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor parohiei Arad-Centru. Sute de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, mare parte dintre ei împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Mântuitorului.

Cuvântul de învăţătură al Chiriarhului a fost pus sub titlul ,,Lumina icoanei” (cf.citirilor scripturistice Evr. 1; Marcu 2), având ca bază învăţătura despre importanţa sfintelor icoane potrivit Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din Duminica Ortodoxiei, arătând că omul – coroana creaţiunii, după chipul lui Dumnezeu, este o icoană şi trebuie să-şi întocmească viaţa în măsura de a fi vrednic de o astfel de reprezentare. În alunecarea de la scopul desăvârşirii ce trebuia atins prin voia lui Dumnezeu, care lăsa şi celei omeneşti libertatea, nu putea să-l atingă fără ajutorul divin. Cazania duminicii insistă asupra a ceea că Dumnezeu ajută neputinţei omeneşti. Adevărul credinţei noastre afirmă că harul lui Dumnezeu este necreat. Citirile zilei, ca şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi pomeniţi tocmai astăzi în calendar, pe lângă ordinea pomenirii duminicale, arată că sfinţii înşişi, ca şi icoane minunate ale Bisericii, îndeamnă pe credincioşi la a se strădui spre dobândirea luminii lăuntrice pe care o oglindesc sfintele icoane. Măreţia icoanelor, mai ales a celor făcătoare de minuni sau nefăcute de mână omenească, familiarizează cu frumuseţile dumnezeieşti, arătând că dincolo de înzestrarea artiştilor iconari sau pictori bisericeşti, ea însăşi dar dumnezeiesc, se datorează harului luminii tainice, venind de la Soarele dreptăţii, ale Cărui raze strălucesc peste toată făptura, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către Corul Armonia al parohiei, dirijat de prof. Ovidiu Boar.

La final, Preaonoratul Părinte Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, a mulţumit Întâistătătorului eparhiei Aradului pentru dragostea pe care o arată faţă de clericii şi credincioşii acestei parohii,  oferindu-i din partea Consiliului Parohial şi a credincioşilor un frumos buchet de flori.

Protos. Iustin Popovici

IMG_2427

IMG_2437

IMG_2443