Prăznuirea Sfinților 40 de mucenici și comemorarea deținuților politici anticomuniști în Parohia Săvîrșin

,,Pentru durerile Sfinților care pentru Tine au pătimit, fii milostiv, Doamne și toate durerile noastre le vindecă, Iubitorule de oamnei, rugamu-Ne Ție!”

Sfânta Liturghie a Darurilor Înainte Sfințite a fost săvârșită în biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Săvârșin, în cinstea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia. Din soborul slujitor au făcut parte preoții: pr. Casian Blaga-Parohia Julița, pr. Raul Moț-Parohia Baia,  pr. Alexandru Neicu-Parohia Lupești, pr. Gheorghe Ile-Parohia Vărădia, pr. Fabius Trif –Parohia  Corbești și Calin Mădăluță parohul din Săvîrșin. La liturghie au participat un numar frumos de credincioși care s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Acești 40 de sfinți mucenici au format o comunitate de mărturisitori ai lui Hristos fiind aruncați într-un lac înghețat unde s-au încălzit cu dragostea cu care se sprijineau, se îmbărbătau și se îndemnau unul pe altul. Oare nu cu atât mai mult ne aduc ei aminte și de sfinții închisorilor?  În acest context la finalul Sfintei Liturghii săvârșită în biserica noastră,  alături de prinoasele aduse de credincioși pentru a fi binecuvântate ”mucenici”, s-au pomenit la slujba parastasului deținuții politici anticomuniști din perioada 1944-1989, conform îndrumărilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și la îndemnul Înaltpreasfințitului părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

a transmis preot Călin Mădăluţă

p2

p3