Prohodirea părintelui profesor Teodor Baba

Ziua de 4 Martie, prima a Postului Mare, cea în care se face și pomenirea Sfântului Teodor, a adus, spre ceasul înserării, o veste tristă pentru preoții și credincioșii arădeni: preotul pensionar Teodor Baba și-a găsit sfârșitul viței pământești, subit și neașteptat, la cei doar 67 de ani împliniți.
În dangătul de copot și în cântare duioasă trupul său înveșmântat în sfintele odăjdii preoțești a fost depus în paraclisul noii biserici a parohiei Arad-Șega, locul în care și-a desfășurat cea mai mare parte a slujirii sale de păstor sufletesc, timp de două decenii și mai bine.
Aici au urmat cele două seri de priveghere. În prima seară, în fruntea soborului slujitor s-a aflat Înaltpreasfințitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, iar în cea de-a doua preacuviosul părinte consilier Iustin Popovici. În cuvintele rostite cu acest prilej de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Timotei, în prima seară, și de către preaonoratul părinte profesor dr. Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, în cea de-a doua, s-au reliefat câteva dintre trăsăturile personalității părintelui Teodor, între care nota definitorie s-a arătat a fi bunătatea, blândețea și apropierea de cei tineri, ca unul care a slujit nu numai la altarul bisericii, ci și la cel al școlii, la catedră, ca profesor de studii biblice la Facultatea de Teologie din Arad.
A treia zi, marți 7 Martie, a fost săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Grigorie Dialogul de către părintele paroh Andrei Dîrbaș, după care trupul părintelui Teodor a fost strămutat pentru slujba de înmormântare în noua biserică a parohiei, aflată în stadiu avansat de finalizare a interioarelor.
Din soborul de peste 80 de preoți au făcut parte Înaltpreacuviosul Părinte Arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, ca delegat al Preasfințitului Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului, Părintele Ioan Bude, Protopop de Timișoara, părinți consilieri de la centrul eparhial din Arad, părinții profesori de la Facultatea de Teologie din Arad, foștii colegi de seminar și Facultate ai părintelui Teodor, precum și foștii studenți ai răposatului, în prezența unui număr de peste 1000 de credincioși.
Cuvântul de învățătură a aparținut părintelui Flavius Petcuț, Protopopul Aradului. Acesta a evidențiat calitățile celui prohodit sub dubla sa ipostază manifestată permanent, de om smerit și preot vrednic, fapt pentru care va fi avut și o mulțime impresionantă de fii duhovnicești.
După tradiția locală a fost rostit cuvântul de iertare, oficiu împlinit de preotul pensionar Zaharia Iova, cel care a fost coleg la parohie cu părintele Teodor în cei 25 de ani de slujire la parohia Arad-Șega II. Aici au fost evocate momentele mai importante din viața părintelui Teodor, care au fost marcate de răbdarea și perseverența întru slujirea Bisericii, dar și a familiei. Pe această cale au fost adresate cuvinte de îmbărbătare familiei îndoliate: soției Lucia și copiilor Diac. Lucian și Pr. Teodor Călin, dar și marii mulțimi de credincioși pe care i-a păstorit.
După îndătinata înconjurare a Bisericii de către cortegiul funerar, trupul neînsuflețit al părintelui Teodor a fost înhumat în cimitirul arădean Eternitatea.
Dumnezeu să-l odihnească în pacea Împărăției Sale.

Pr. Filip Albu

image

image

image

image

image

image