Săptămână duhovnicească în Parohia Petriș

“Vremea este a pocăinței, vin către Tine, Făcătorul meu; ridică de la mine lanțul cel greu al păcatului și ca un Indurat, dă-mi iertare de greșale. Să nu mă urăști, Mântuitorule, să nu mă lepezi de la Fața Ta, ridică de la mine lanțul cel greu al păcatului și ca un milostiv, dă-mi iertare de greșale.” Sf. Andrei Criteanul (660-740).
Aflându-ne în prima săptămână din Postul cel Mare am reușit și în acest an să organizăm o a III-a ediție a săptămânii duhovniceaști în Biserica Ortodoxă cu Hramul Sf. Mare Mc. Gheorghe din Petriș începând cu ora 18.00 slujind Pavecernița cea Mare și Canonul Sf. Andrei Criteanul după rânduiala Triodului iar la finalul slujbei preoții invitati au abordat diferite teme precum urmează:
1. În seara zilei de luni am avut bucuria de a fi prezent în mijlocul nostru pe Pr. Valentin Săvușcă, fiu al satului, de la Parohia Dorgoș care a vorbit despre Post ca prima poruncă a lui Dumnezeu față de om. Pe care încercăm în aceste zile să o respectăm fiecare după puterea noastră și dorim în post de a renunța la ceea ce ne place chiar daca acel aliment este de post pentru a ne tăia voia și a ne ține mintea la Dumnezeu prin rugaciune și participarea la Sfintele Slujbe care trebuie să ne aducă în fața Sf. Potir pentru a ne împărtășii cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos având ca țintă Învierea Sa din morți și odată cu aceasta și Învierea noastră sufletească.
2. În seara zilei de marți am avut invitat pe Pr. Raul Moț de la Parohia Baia și Slatina de Mureș care ne-a bucurat cu cuvântul său despre Normalitate si Slujbele din Postul Mare. Dacă pentru bunicii noștri era normal ca înainte de intrarea în Post să spele toate oalele cu leșie si clanțele și nimeni din casă nu primea altă mâncare în afară de cea de post astăzi pare normal să nu mai avem restricție la nici un aliment; dacă în copilărie bunicii ne trezeau să mergem la Biserică în duminici și sărbători, astăzi tinerii fiind obosiți de la petreceri sau alte activități care nu le mai dau voie să se poată trezi dimineața pentru a ajunge la Biserică. Însă pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu trebuie să ajungem să-L întâlnim în împărtășirea cu Sfintele Taine de folos vieții duhovnicești și trupești.
3. În seara zilei de miercuri a răspuns chemării noastre Pr. Pavel Teodor de la Catedrala Veche din Arad care a avut ca și temă centrală despre Spovedanie, ne-a încântat cu slujirea sa și ne-a explicat că spovedania ține de pocăință cuvânt de origine din limba greacă (metanoia) ce înseamnă schimbarea minții și că prima spovedanie este făcută de Dumnezeu în Rai către protopărintele nostru Adam care este întrebat singur dacă nu a mâncat din Pomul Cunoștinței Binelui și al Răului apoi a întrebat-o și pe Eva singură dacă a călcat porunca Sa, nu au fost întrebați împreună prin aceasta se observă că spovedania se face în mod particular. Spovedania trebuie să fie cu sinceritate și urmată de epitemie ( de canon) care nu este o pedeapsă pentru păcatele noastre ci o rețetă de îndreptare la fel cum doctorul dă o rețetă pentru o boală sau o perioadă de recuperare după o operație. Nu toți care se spovedesc au dreptul să se și împărtășească datorită faptului că există păcate opritoare de la Împărtășanie. Însă cu inimă sinceră și gând bun după o perioadă de canonisire să ne întoarcem pentru a ne apropia în stare de vrednicie față de Sfintele Taine. Să nu lăsăm mult timp să treacă între spovedanii poate ani de zile căci nu mai avem aducere aminte de faptele săvârșite. Cu precădere să încercăm să practicăm spovedania mai ales în această perioada de Post pentru a astepta cum se cuvine Marele Praznic al Învierii Domnului.
4. În a patra zi din această săptămână duhovnicească am primit vizita Pr. George Iancu de la Parohia Zam vecin și apropiat parohiei noastre care ne-a învățat despre Drumul sufletului dupa moarte in conceptia Sfintilor Parinti. O temă asteptată cu mare interes de credincioșii din sat, care au înțeles învățătura părintelui că atunci când un om cade la pat mai înainte de toate să cheme preotul chiar înaintea doctorului pentru a nu veni moartea pentru a-i lega limba. Căci greu este pentru suflet dacă părăsește această viață fără Spovedanie și Împărtășanie. Atunci când omul cade pe pat are parte de patru ispitiri ale diavolului: necredința că ai crezut în Dumnezeu și Biserică, părerea de rău că ai ajuns în această clipă însă să fim cu nădejde la Dumnezeu; mândria că ai fost om bun în viață că esti drept că ajungi în Rai însă noi trebuie să ne smerim; deznădejdea că Dumnezeu ne-a părăsit iar deznădejdea este tot de la diavol dar să credem în Domnul și Stăpânul Vieți noastre iar ultimul lucru sunt nălucirile ce apar în fața noastră ca diavoli cu diferite chipuri celor îmbunătățiți duhovniceaște li se arată în chip de îngeri de lumină și poti pica în amăgire însă trebuie să gândim că nu suntem vrednici de aceasta. Sufletul despărțindu-se de trup cu toate că nu vrea pentru că s-a învățat după atâția ani cu el și cu acea viață este luat de îngerii lui.
5. În seara zilei de vineri a fost prezent în mijlocul nostru Pr. Prof. Dr. Conf. Lucian Farcașiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad care ne-a vorbit despre Dumnezeiasca Liturghie dorul de Liturghie mai ales în vremea Postului , de pregătirea necesară pentru a veni la Liturghie și mai important de a ne împărtăși toți din Pâine și din Potir așa cum spune Sf. Ap. Pavel cercetându-se omul pe sine. Atunci când ne întâlnim cu un om important ne pregătim de cu seara dar când ne întâlnim cu Domnul si Dumnezeul nostru în cadrul Liturghie, nu este de acceptat să ne stăm dormind în pat când clopotele bat de Liturghie nu putem concepe ca și crestin că Hristos ne cheamă de pe Sfânta Masa iar noi stăm pasivi la glasul Lui să nu fim mulțumiți că doar venim la Liturghie să nu fim mulțumiți doar să Îl vedem pe Dumnezeu ci să ne Impartașim de Hristos devenind hristofori. Sf. Simion al Tesalonicului spune despre Liturghie: Nu este altceva mai de folos nouă și mai iubit de Dumnezeu ca Dumnezeiasca Liturghie că este lucrarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și înoirea oamenilor și părtășie (petrecere) a Lui cu noi. Iar Sf. Maxim Mărturisitorul spune despre Liturghie: Tot creștinul trebuie să se afle des în Sfânta Biserică și să nu lipsească niciodată de la Sfânta Liturghie care se săvârșește în Biserică. Oare de câte ori nu ne găsim diferite scuze și motive de a nu ne găsi în Biserică la vremea Liturghiei. Vremea Postului este perioadă de pregătire pentru Împărtășirea cu Sfintele Taine.
6. În ultima seară avem bucuria de a-l primi pe Pr. Cătălin Craveț de la Parohia Roșia Nouă care ne va vorbi despre Duminica Ortodoxiei, Sfinți Iconari și mărturisitori în temnițele comuniste după ce vom săvârși Vecernia cu Litie.
Am mulțumit credincioșilor pentru frumoasa prezență dar mai ales pentru răbdarea de care au dat dovadă având în vedere că aceste slujbe se fac doar o dată în an, preoților care sau străduit să ajungă în mijlocul parohiei noastre și seriozitatea cu care au tratat temele abordate din acest an. Aducem doxologie lui Dumnezeu Celui Slăvit în Treime pentru toate darurile Sale cele bogate!
A transmis preot paroh Ștefan Dimitriu

image

image

image