Slujbă de pomenire pentru cinci eroi martiri la Palatul Justiției din Arad

Începutul Postului celui Mare a fost și un prilej de a ne aduce aminte și de patimile martirilor neamului nostru românesc. Marți, 28 februarie 2017 a avut loc slujba de pomenire a cinci eroi martiri condamnați public și executați la data de 29 septembrie 1959 în incinta Penitenciarului Arad, care, la acea vreme funcționa în cadrul Palatului Justiției, din motivul că s-au opus regimului comunist. Cei pomeniți au fost: Ioan Beg, Martin M. Bugariu (zis Labău), Gheorghe Ștefan Drăgan, Ioan Câta și Ioan N. Cioca.

Slujba de pomenire s-a făcut în curtea Palatului Justiției din Arad, în apropierea locului execuției, de către un sobor de preoți condus de părintele consilier Gabriel Mariș delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului, părintele Dumitru Vană preot la Catedrala Mitropolitană din Timișoara și părintele Vlad Oneț – preot capelan la Penitenciarul Arad. La slujbă au fost prezenți reprezentanți ai Tribunalului Arad, Dl. Ciobancan Vasile – președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Dl. Gheorghe Beg – nepotul unuia dintre cei pomeniți și alte persoane care au dorit să-și exprime recunoștința față de acești mari eroi și martiri ai neamului nostru comemorați cu acest prilej.

Parastasul a fost săvârșit prin purtarea de grijă a doamnei profesor Ileana Silveanu, scriitoare, fost deținut politic, autoarea volumelor „Cărările Speranței – destine ale rezistenței anticomuniste din Banat”, care din binecuvântate pricini nu a putut fi prezentă la evenimentul.

Sectorul Social Filantropic și Misionar

al Arhiepiscopiei Aradului

image