Slujire arhierească şi hirotesii în Parohia Bocsig

Duminica a treia din Postul Mare (a Sfintei Cruci) a constituit o zi de aleasă sărbătoare pentru credincioşii Parohiei Bocsig, din cadrul Protopopiatului Ineu. Sărbătoarea de aleasă trăire spirituală a fost încununată de venirea în această parohie a Înaltpreasfinţiei Sale Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările de înfrumuseţare efectuate de preotul paroh Bogdan Oneţ, şi anume: noua Troiță închinată eroilor bocsigani din cele Două Războaie Mondiale, nouă Capelă Funerară și noul Centru de Tineret al Parohiei Bocsig din cuprinsul casei parohiale și multe alte lucrări de renovare a exteriorului, lucrări ce s-au efectuat la biserica parohială.

În dimineaţa zilei, Întâistătătorul Eparhiei Aradului a fost întâmpinat de un ales sobor de preoţi şi diaconi în frunte cu părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului, numeroşi copii purtând costume naţionale, oferindu-i Înaltpreasfinţiei Sale frumoase buchete de flori, exprimând astfel o dragoste fiască şi o deosebită preţuire. După cuvântul de bun venit adresat de către protopopul locului, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit pentru invitaţie, precum şi pentru primirea călduroasă, accentuând faptul că a păşit într-o parohie de frunte a Arhiepiscopiei Aradului, cu oameni vrednici şi muncitori, unde printr-o bună conlucrare a preotului cu organismele parohiale şi, totodată cu oficialităţile locale şi judeţene, s-a reuşit realizarea frumoaselor lucrări, ca moştenire lăsată de înaintaşi.

După aceasta, Chiriarhul arădenilor a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Din sobor a făcut parte şi părintele prof.univ.dr. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad.

Cuvântul de învăţătură al Înaltpreasfinţiei Sale a fost pus sub titlul ,,Purtarea Crucii” (cf. Evr. 4;5 şi Marcu 8, precum şi Cazaniei duminicale), aceasta pe drumul suitor al Postului Mare ca părtăşie la jertfa Mântuitorului încununată cu lumina Învierii. Predica Ierarhului priveşte cumpăna adevărată între petrecerea pământească şi trăirea duhovnicească a credincioşilor într-un răstimp de cumpătare şi cugetare adâncă pe care îl recomandă Biserica în pragul marilor sărbători creştineşti, ritualul însuşi învăţând şi îndemnând spre înălţare sufletească, aşa ca acela al duminicii prin aşezarea sfintei cruci spre cinstire, în mijlocul tuturor celor în rugăciune. Prioritatea acordată rânduielilor spirituale reiese şi din binecuvântarea unor osteneli şi înfăptuiri pe planul parohial care evocă observarea tradiţiei înaintaşilor prin cultul eroilor şi luptătorilor de totdeauna ai patriei, în ridicarea unei sfinte troiţe, apoi în crearea unui loc de formare pentru viaţă a tineretului ca şi în grija faţă de sfintele locaşuri, aci în concret biserica şi capela funerară. Toate contribuie la înfrumuseţarea unui cadru de conlucrare între toţi membrii comunităţii locale atât pe plan bisericesc cât şi obştesc spre apreciere şi mulţumire generală, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. Acest cuprins apoi s-a dezvoltat la fiecare din momentele şi obiectivele arătate, potrivit destinaţiei lor în parte.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

Părintele paroh a reuşit în cei peste cinci ani de pastorație să finalizeze lucrările la exteriorul Bisericii şi multe alte lucrări din interiorul și exteriorul casei parohiale, fapt pentru care, Înaltpreasfinţia Sa, l-a hirotesit întru iconom stavrofor. Aceiași distincție i-a fost oferită și părintelui Vlad Oneţ, fratele geamăn al parohului, în prezent preot capelan la Penitenciarul de maximă siguranță din Arad

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh a mulţumit Chiriarhului pentru purtarea de grijă şi dragostea părintească pe care a arătat-o de-a lungul anilor faţă de familia lui, faţă de credincioşii acestei parohii precum şi pentru distincţia acordată, oferindu-i din partea credincioşilor, în semn de apreciere, un baston arhieresc.

De asemenea,  preotul paroh, a mulţumit oficialităților, invitaților și tuturor credincioşilor prezenţi pentru dragostea, jertfelnicia şi pentru ostenelile depuse de-a lungul timpului pentru a fi împreună la această sărbătoare a parohiei. Preotul paroh a oferit, cu binecuvântarea IPS Dr. Timotei Seviciu, domnului primar Ciul Ioan Florin și domnului inginer Junc Nicolae, Hrisoave de mulțumire pentru implicarea aleasă de care au dat dovadă pe parcursul anilor în propășirea valorilor și adevărurilor de credință din Biserica Ortodoxă Română.

Noua Capelă funerară ce deține și o frumoasă sală de mese, a fost ridicată în parteneriat cu Composesoratul si Primăria din Bocsig.

Protos. Iustin Popovici

IMG_7245

IMG_7256

IMG_7262

IMG_7271

IMG_7339

17308788_1266945213343444_1062533826351402941_n

17352178_1266945320010100_3927218954551525007_n

IMG_7376

17353391_1266946163343349_4083543885922143213_n