Cântecul care te cheamă la rugăciune, Ediția a IX-a, Gurahonț

Sfântul Ioan Gură de Aur, considera fiecare perioadă de post, de pe parcursul anului bisericesc, a fi o adevărată „primăvară duhovnicească”, o vreme de renaștere și înflorire pentru suflet, în care grija pentru cele materiale și trupești trece în plan secundar, pentru a lăsa să se arate, să se manifeste și să înflorească bogata viață sufletească și duhovnicească, arătată prin fapte de virtute și de iubire creștină.
În mod deosebit, fiecare dintre duminicile din perioada Postului Mare constituie adevărate trepte pe care sufletul creștin este chemat să le urce, către slăvita sărbătoare a Învierii Domnului, care va lumina și schimba fața lumii.
În această întreagă perioadă, Sfânta noastră Biserică ne propune, prin intermediul slujbelor și al rânduielilor bisericești speciale, de un farmec spiritual inegalabil, spre adâncă meditație și urmare practică, texte biblice și patristice de o valoare spirituală aparte.
La toate aceste înălțimi spirituale și duhovnicești suntem chemați prin glasul toacăi și al clopotului Sfintei Biserici.
Toaca este unul dintre simbolurile marcante ale Bisericii Ortodoxe. Cântecul ei tânguitor este o invitaţie pe care nu o poţi refuza, este ca o rugăciune mistică ce se înalţă spre Ceruri spre a-L slăvi pe Dumnezeu. La începutul creştinismului, toaca însemna mijlocul cel mai simplu şi mai uşor de a chema pe creştini la sfintele slujbe, îndeplinind acest rol atunci când clopotele încă nu existau.După tradiţia creştină, toaca se face din lemn de paltin sau cireş, iar ciocănelele se fac întotdeauna din lemn de esenţă tare (corn, salcâm, carpen etc.).
În Biserica Ortodoxă toaca e şi o rugăciune curată a omului şi a naturii, înălţată spre Dumnezeu, pentru că atunci când se loveşte cu ciocănelele în toacă, cel care bate toaca zice înlăuntrul său rugăciunea inimii „Doamne Isuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul.”
Toaca nu este o creatie pur estetica sau culturala, ci ea este un text liturgic cuprins intr-un act liturgic, este o rugaciune, este un mijloc de inaltare a omului la Dumnezeu, este ceea ce marcheaza trecerea de la timpul cotidian la timpul liturgic.
În cadrul parteneriatului dintre Biserica Ortodoxă Gurahonţ şi Liceul “Ioan Buteanu”, în fiecare an, în această perioadă, în parohia Gurahonţ, în cadrul programului catehetic “Hristos împărtăşit copiiilor” se desfăşoară concursul de bătut toaca “Cântecul care te cheamă la rugăciune”, cu premii de Sfintele Paşti. Anul acesta în data de 07.04.2017 între orele 11:00 – 13:00 a avut loc ce-a de-a noua ediţie a concursului, care s-a desfăşurat în curtea Sfintei Biserici în faţa unui public format din elevi si părinţi.
Concursul s-a desfășurat pe clase și a început printr-un cuvânt adresat elevilor și celor prezenți din partea domnului director Păiușan Teodor, urmat de cuvântul de învățătură și binecuvântarea rostită de preotul paroh Moț Crăciun Dorel.Au participat înscriindu-se ca şi concurenţi un număr de 32 de elevi de la grupul “Alege Școala” și elevi din clasele V-VIII de la Liceul “Ioan Buteanu” Gurahonţ, Școala Gimnazială “Lazăr Tâmpa”, Almaș și Școala Generală Dieci.
Juriul a fost format din: Preot iconom stavrofor Mot Dorel, domnul director Teodor Păiușan, profesoara de muzică Brânda Nicoleta, profesoara de religie Muţ Ana și profesoara de psihologie Dan Andreea.
Au fost acordate premii și mențiuni: premiul I elevilor: Lehaci Pavel clasa a- V-a, Mihiț Andrei clasa a-VII-a, Lușcă Beniamin clasa a- VIII-a; premiul II elevilor: Tulea Mihael clasa a-VII-a, Kubelac Eric clasa a-VIII-a, Todea Alexandru clasa a-VIII-a; premiul al III-lea elevilor: Mustea Iasmina clasa a-V-a, Mihiț Marius clasa a-VII-a și mențiuni elevilor: Tomșa Florin clasa a-VIII-a, Tomșa Ionela clasa a-VIII-a, Moț Cristian clasa a-VII-a, Vereș Paul clasa a-VIII-a.
De asemeni fiecare concurent a primit o diploma de participare din partea Liceului “Ioan Buteanu” Gurahonţ, iar din partea Bisericii Ortodoxe Gurahonţ o iconiță și dulciuri.Preotul paroh Moț Dorel a mulțumit conducerii Liceului “Ioan Buteanu” Gurahonţ și conducerii școlilor generale din Dieci și Almaș, juriului și participanților spunând: iată cu ajutorul bunului Dumnezeu s-a incheiat şi aceasta ediţie care a adus multa bucurie în sufletele tinere ale elevilor, care prin trăirea lor religioasă duc mai departe obiceiurile şi tradiţiile noastre străbune si totodată arată că vor fi credincioşi de nădejde ai Bisericii noastre Ortodoxe.​
Moț Aurelian Iulian

image

image

image

image