IPS Timotei prezent la Pelerinajul de Florii din Parohia Scânteia

Sâmbătă, 8 aprilie 2017, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, începând cu ora 16.00, în Parohia Scânteia – Domeniul Lupaş, Protopopiatul Arad, la iniţiativa părintelui paroh Gabriel-Ioan Vladu, s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, pentru a ne aminti de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. Organizarea acestui pelerinaj în Parohia Scânteia se află la cea de-a treia ediţie. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului a participat la această frumoasă procesiune de aducere şi sfinţire a sălcuţelor pentru a întări tradiţia străveche în părţile Aradului.

Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat la intrarea pe Domeniul Lupaş de către un sobor de preoţi din parohiile învecinate; tineri şi copii îmbrăcaţi în frumoase straie tradiţionale, purtând în mâini ramuri de salcie, icoane, prapori şi făclii, de unde au parcurs împreună drumul până la biserică, unde a săvârşit slujba Vecerniei, în cadrul căreia s-au rostit ectenii speciale pentru tinerii şi pelerinii prezenţi la această procesiune. Din sobor au mai făcut parte pr. Octavian Blaj, consilier economic la Centrul Eparhial,ierom. Visarion, secretar Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, arhid. Tiberiu Ardelean.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Chiriarhul a vorbit despre tradiţia procesiunii cu ramuri de salcie în ajun de Florii şi semnificaţia ei, ca urmare a Mântuitorului pe calea Ierusalimului ceresc.
Răspunsurile la strană au fost date de către corul de copii al parohiei, condus de prof. Marius Lăscoiu și Andrei Moț.

După Vecernie, în faţa bisericii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a rostit rugăciunea de binecuvântare a sălcuţelor care au fost apoi luate de credincioşi spre asezarea lor acasă alături de icoane.
După aceasta, toţi cei prezenţi au luat parte la un program religios-cultural în care a fost pusă în scenă piesa de teatru ,,Fericirea după gratii” în regia şi după un scenariu de Giorgiana Elena Popan,în interpretarea tinerilor actori din trupa de teatru ,,Pur și simplu“ a parohiei Scânteia. Piesa, dedicată anului omagial al apărătorilor Ortodoxiei în vremea regimului comunist, a fost urmată de un ,,recital” de toacă al tinerilor din Micherechi şi Bătania, Ungaria, conduşi de părintele Visarion şi de un repertoriu de pricesne susţinut de corul ,,Sfântul Siluan Athonitul” al parohiei cu acelaşi hram din Scânteia.

​Evenimentul de suflet şi de credinţă a fost posibil datorită implicării totale a credincioşilor parohiei, dar şi datorită sprijinului oferit de Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad şi de Asociaţia ,,Mobilizează-te”, însoţite de largul concurs şi de deschiderea şi înţelegerea arătate de ,,Domeniul Lupaş” reprezentat de domnul Marian Lupaş.

Protos.dr. Iustin Popovici

image

image

image

image

image

image

image

image

image