Apărător al Ortodoxiei în timpul comunismului, preotul iconom stavrofor Gheorghe Bej, s-a mutat la Domnul

Preotul pensionar Gheorghe Bej a fost condus miercuri, 3 mai 2017, pe ultimul drum, la patriarhala vârstă de 92 de ani. Un număr mare de preoți și credincioși au venit să se roage pentru odihna sufletului mult iubitului părinte, în biserica în care a fost depus trupul său neînsuflețit îmbrăcat în veșminte preoțești, biserica cu hramul ,,Sf. M. Mc. Gheorghe” din Aradul Nou, biserică în care a slujit părintele aproape 30 de ani. Slujba Înmormântării a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți.
Slujba de înmormântare a fost săvârșită de un sobor de 25 de preoți, sub protia PC Părinte Silviu-Nicolae Faur, consilier administrativ-bisericesc la Centrul Eparhial, în prezența unui număr mare de credincioși care au umplut biserica. Cuvântul de învățătură a aparținut părintelui Flavius Petcuț, Protopopul Aradului. Acesta a evidențiat calitățile celui răposat, rodnica slujire la Sfântul Altar de aproape 60 de ani a părintelui, încadrând viața răposatului și în contextul declarării de către Sfântul Sinod a anului omagial 2017 și anul comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. un cuvânt de rămas bun a rostit și părintele paroh  Teodor Faur.
După săvârşirea slujbei de înmormântare, după cum este rânduiala la înmormântarea preoţilor, a fost înconjurată biserica cu sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Avram, purtat pe umeri de preoți. Mai apoi, cortergiul funerar s-a îndreptat spre cimitirul Pomenirea din Arad.
Preotul Gheorghe Bej s-a născut la data de 5 mai 1924 în localitatea Cintei, Comuna Zărand, jud. Arad, într-o familie modestă, din părinții Gheorghe – un țăran sărac și veteran al Primului Război Mondial și Saveta – casnică. În 1953 se căsătorește cu Ana angajată a Băncii Naționale ca șef grupă evidență contabilă, Dumnezeu binecuvântând familia cu nașterea a doi copii: Cornelia Delia și Gheorghe Mircea.
Școala primară a făcut-o în Cintei 6 clase, apoi între anii 1938 – 1946 este admis prin examen la Școala Normală de învățători din Timișoara, susținut aici de familia lui care va vinde tot pământul pe care îl avea pentru a termina fiul lor școala. În anul 1946 va obține Diploma de învățător. Urmează Academia Teologică la Arad între anii 1946 – 1948. Între anii 1948 – 1951 este arestat politic, dus la Gherla și Pitești timp de 3 ani iar mai apoi 6 luni la Canal. Își va continua studiile teologice între anii 1951- 1953 la Institutul Teologic din Cluj (anul III) și Sibiu (anul IV), unde va obține și diploma de licență în teologie.
Este hirotonit diacon pe seama Catedralei din Arad la data de 16 octombrie 1953, unde va sluji 23 de ani. În această perioadă funcționează și la Episcopia Aradului ca secretar, referent la sectorul bisericesc și la sectorul cultural. La 1 mai 1976 este hirotonit preot pe seama Parohiei Aradul Nou unde va sluji aproape 30 ani. Pentru activitatea și ascultarea sa, a fost apreciat de toți ierarhii sub care a slujit ca diacon, mai apoi ca preot: Episcopul dr. Andrei Mageru (1936-1960), Episcopul dr. Nicolae Corneanu (1960-1962), fost Mitropolit al Banatului, Episcopul Teoctist Arăpaşul (1962-1973), ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române în 1986, Episcopul dr. Visarion Aştileanu (1973-1984) și mai ales de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Arhiepiscopul Aradului.
Urmare a meritelor deosebite avute pe plan pastoral primește distincția de iconom stavrofor. Între anii 1998 – 2000 a predat și la Seminarul Teologic Ortodox din Arad la catedra de Tipic Bisericesc.
Începând cu data de 1 iulie 2005 se pensionează, însă slujește în continuare la sfântul altar atât la Parohia Aradul Nou cât și la catedrala veche.
Ultimii ani au fost foarte grei, neputința manifestându-se din ziua de Rusalii (iunie) 2016 când a fost imobilizat la pat. Aproape 1 an a suferit cu stoicism, având credință în Dumnezeu că îl va întări din nou.
Părintele Gheorghe Bej a trecut la Domnul în seara Duminicii Mironosițelor, 30 aprilie 2017, pe patul de spital, Dumnezeu ușurându-i suferința.
Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în Impărăția cerească!

Pr. cons. Gabriel Cosmin Mariș

image

image

 

image

 

image

image