Slujire arhierească şi instalarea noului preot în Parohia Pâncota

În Duminica a 4-a după Paşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Pâncota, Protopopiatul Lipova. Chiriarhul arădean a fost întâmpinat în faţa bisericii de soborul preoţilor acestei parohii, în frunte cu protopopul locului, părintele Ioan Jidoi. Cu acest prilej Ierarhul,  încojurat de un sobor de preoţi, a săvârşit în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Sfânta Liturghie în prezenţa autorităţilor locale şi a unui număr însemnat de credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei.

Cuvântul de învăţătură adresat de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a fost pus sub titlul ,,Slăbiciune şi tărie” (cf.citirilor scripturistice ale duminicii: Fp.Ap. 9; Ioan 5), înţelegând acestea atât pe plan trupesc cât şi în cel sufletesc, în frământările vieţii credinciosul având mereu întărire prin ajutorul lui Dumnezeu, potrivit şi cuvintelor Sf. Ap. Pavel: ,,Harul Meu îţi este de ajuns, căci puterea Mea în slăbiciune este făcută desăvârşită”(cf. II Cor. 12, 9). În viaţa parohiei succesiunea slujitorilor este un moment de cugetare la această strădanie prin întărirea spirituală în vederea împlinirii tuturor celor de folos, a mai adăugat Înaltpreasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, părintele Ioan Jidoi, protopopul Lipovei, a oficiat instalarea noului preot, în persoana Preacucernicului părinte dr. Flavius Ardelean. Acesta i-a înmânat noului preot Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi cheia bisericii, evidenţiind simbolismul acestora pentru cel căruia se încredinţează.

Cu acest prilej, Chiriarhul arădean a înmânat foştilor preoţi ai parohiei, părinţilor Octavian Stratulat şi Petru Dărău, Hrisoave de mulţumire pentru bogata activitate pastoral-misionară desfăşurată în această parohie timp de patru decenii. Preotul Octavian Stratulat începându-şi activitatea în această parohie în anul 1975 iar preotul Petru Dărău, din anul 1977.

Noul preot al Parohiei Pâncota, părintele Flavius Ardelean, a adus mulţumire Bunul Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat cu îmbelşugare peste persoana sa, mulţumind, în acelaşi timp, cu recunoştinţă, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru noua misiune preoţească încredinţată, asigurându-l de dragostea şi preţuirea pe care i-o poartă, arătând că încrederii acordate doreşte să-i răspundă cu rodnice rezultate în câmpul lucrării pastoral-misionare pe care o începe în această parohie. Totodată, noul preot a adresat cuvânt de mulţumire părintelui împreună-slujitor Leonardo Doca, Consiliului parohial, oficialităţilor locale în frunte cu domnul Dan Pocrişer, primarul oraşului şi tuturor credincioşilor din Pâncota pentru călduroasa primire.

Protos. Dr. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

6