Binecuvântare de lucrări şi Cerc misionar în Parohia Hunedoara Timişană

În după masa zilei de prăznuire a Sfintei Treimi unul dintre hramurile Bisericii Parohiei Hunedoara Timișană, Protopopiatul Arad, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în mijlocul credincioșilor din această parohie, dând răspuns invitaţiei părintelui paroh Valentin Goronea.

La sosire Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop, a fost întâmpinat în fața bisericii de către Preacucernicul Părinte Flavius Petcuț, Protopopul Aradului, împreună cu un ales sobor de preoţi şi arhid. Tiberiu Ardelean, și de numeroși credincioși. Copiii, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare, specifice zonei, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţia Sa cu pâine şi sare şi i-au oferit flori.   

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat lucrările de pictură care s-au realizat în interiorul bisericii, după care a săvârşit slujba Vecerniei.

Cuvântul de învăţătură rostit de Chiriarh a fost pus sub titlul ,,Biserică împodobită”, adică realizarea în biserica parohială a împletirii potrivite dintre vechea şi noua pictură, respectându-se erminia ortodoxă, lucrare merituoasă în cadrul anului omagial dedicat şi picturilor bisericeşti.

În cadrul acestui eveniment, a avut loc și întrunirea preoților aparținători cercului pastoral misionar numărul 5 Vinga, coordonat din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către părintele Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu.

După săvârșirea Vecerniei, părintele Dan-Marius Braiț, de la Parohia Fiscut a susținut referatul cu tema ,,Semnificația icoanei pentru omul contemporan’’, în care a subliniat faptul că, icoanele ne însoțesc pretutindeni: le admirăm în muzee și expoziții, le contemplăm în bisericile pe care le împodobesc, veghează asupra noastră în ,,bisericile noastre de acasă’’, în fața lor îngenunchem în clipe de mare frământare sufletească, întreaga noastră viață duhovnicească se derulează în jurul icoanelor. Icoana este o mărturisire a învățăturii Bisericii, a adevărului pe care ea îl vestește lumii, un mijloc de expresie a Revelației dumnezeiești, o Evanghelie vizuală.

După susținera referatului, părintele paroh Valentin Goronea, a adresat cuvinte de mulţumire Înaltpreasfinţiei Sale, preoţilor, credincioșilor și tuturor celor care au sprijinit lucrările de pictură ce înfrumusețează interiorul bisericii.

În încheiere Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a felicitat pe părintele Dan-Marius Braiț pentru referatul susținut și pe părintele paroh Valentin Goronea înpreună cu toți credincioșii parohiei pentru realizările frumoase pe care le-au împlinit în parohia Hunedoara Timișană, o parohie mică dar cu oameni care au multă dragoste față de Dumnezeu și de Biserică.

Pr. Bogdan-Ioan Tod

Parohia Bodrogu-Nou

IMG_6036

IMG_6053

IMG_6061

IMG_6123

IMG_6134