Binecuvântare de lucrări şi Cerc misionar în Parohia Firiteaz

În după masa zilei de praznic a Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit în Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, dând răspuns invitaţiei părintelui paroh Vlad – Sergiu Sandu şi continuând o tradiţie de ani de zile.

La sosire Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop, a fost întâmpinat în fața bisericii de către Preacucernicul Părinte Flavius Petcuț, Protopopul Aradului, care  adresat un frumos cuvânt de bun venit Ierarhului, de Preacuviosul Părinte Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului,  împreună cu un ales sobor de preoţi şi arhid. Tiberiu Ardelean, precum și de numeroși credincioși. Copiii, îmbrăcaţi în frumoasele straie populare, specifice zonei, l-au întâmpinat pe Înaltpreasfinţia Sa cu pâine şi sare.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a sfinţit o troiţă din lemn, a binecuvântat lucrările de renovare care s-au făcut la exteriorul bisericii parohiale, precum și a casei parohiale după care a săvârşit slujba Vecerniei şi înconjorul bisericii.

În cadrul acestui eveniment, a avut loc și întrunirea preoților aparținători cercului pastoral misionar numărul 5 Vinga, coordonat din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către părintele Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu.

După terminarea Vecerniei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei l-a hirotesit pe părintele paroh întru iconom, ca semn de prețuire și recunoaștere pentru eforturile depuse în vederea înfrumusețării bisericii parohiale, precum și a bogatei activități administrative și pastoral-misionară desfășurată în acești trei ani de păstorire a credincioșilor din Parohia Firiteaz. După aceasta părintele Horia Ștefan de la Parohia Secusigiu, coordonatorul cercului pastoral misionar numărul 5 Vinga,  a prezentat referatul cu titlu: ,, Preotul Tudor Demian, îndrumător (duhovnic) al multor generații,’’  în cadrul căruia a pus în evidență activitatea publicistică a părintelui Tudor Demian ca redactor al revistei „Biserica și Școala’’ între anii 1945-1947 precum și perioada în care a fost întemnițat timp de 10 luni ( 6 ianuarie 1949-  28 octombrie 1949).

Din cele expuse, părintele referent a concluzionat faptul că părintele Tudor Demian a fost un adevărat iubitor de carte, un neînfricat apărător al credinței străbune în acele vremuri tulburi care au dăinuit timp de patru secole și jumătate peste poporul român.

La sfârșitul acestei prezentări, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a apreciat referatul susținut de părintele Horia Ștefan și  a rostit un frumos cuvânt de învăţătură  despre ,,Ocrotitoarea Bisericii Ortodoxe Române şi a ţării”, în contextul referatului prezentat, sau Maica Domnului în curgerea vremii, marcând momentele de afirmare în istoria noastră bisericească, ca de exemplu epoca brâncovenească.

În încheiere, Părintele paroh Vlad – Sergiu Sandu a mulţumit Chiriarhului pentru popasul duhovnicesc în mijlocul credincioşilor pe care-i păstoreşte și pentru distincția acordată, autorităților centrale și locale prezente, precum și preoților și credincioșilor care au participat la acest frumos eveniment.

Preot Bogdan Tod

IMG_0375

IMG_0406

IMG_0411

IMG_0422

IMG_0425

IMG_0467

IMG_0501

IMG_0511

IMG_0517

IMG_0530