PS Părinte Emilian Crișanul a slujit la hramul Mănăstirii Nicula, Jud. Cluj

Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj îşi sărbătoreşte anul în 15 august hramul închinat Adormirii Maicii Domnului. În acest an au participat la slujbele religioase zeci de mii de pelerini din ţară şi străinătate care au adus cinstire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Sărbătoarea a culminat cu oficierea Sfintei Liturghii, în 15 august 2017, de patru ierarhi.

În această dimineaţă, de la ora 5:00, a fost săvârşită Sfânta Liturghie în biserică. De la ora 8:00 a fost citit Acatistul Adormirii Maicii Domnului, iar începând cu ora 9:00 Sfânta Liturghie pe scena amenajată în incinta Mănăstirii Nicula.

Slujba a fost oficiată de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, IPS Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol (Ucraina), și PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psalmodia Transylvanica, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, informează radiorenasterea.ro.

În cuvântul adresat pelerinilor, Mitropolitul Andrei a vorbit despre Maica Domnului, dar și despre problemele cu care se confruntă astăzi Biserica. Ierarhul s-a arătat preocupat de amenințările la adresa păcii și stabilității din lume şi și-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare al celor care au părăsit țara pentru a-și căuta un loc de muncă, amintind de grija constantă a Bisericii pentru educarea și creșterea copiilor și a tinerilor.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Luca le-a cerut preoților, dar și credincioșilor din România să se roage pentru frații lor de credință din Ucraina care suferă prigoane mari.

Pelerinii au sosit la Mănăstirea Nicula încă de duminică, 13 august 2017. În seara zilei de duminică creștinii care au ajuns la mănăstire au participat la Slujba Miezonopticii, iar la final au ascultat cuvântul rostit de părintele Teofil Roman, ecleziarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj, care a vorbit despre iubirea pe care Maica Domnului ne-o arată în fiecare zi, fie că merităm sau nu.

În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la așezământul monahal, Arhim. Dumitru Cobzaru, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, iar după ce credincioșii s-au împărtășit cu Sfintele Taine, le-a vorbit despre ascultare și iubire, făcând referire la Preasfânta Fecioară Maria, Maica Domnului Hristos.

Dealurile din jurul mănăstirii s-au umplut de mulțimea pelerinilor în după-amiaza zilei de 14 august, când majoritatea credincioșilor au mers pe jos din orașul Gherla până la Mănăstirea Nicula. Procesiunea intitulată La Nicula colo-n deal a fost condusă de IPS Andrei. Invitatul din acest an a fost IPS Luca.

Manifestarea a debutat cu un moment de rugăciune, după care, în sunet de toacă și cântări, s-a pornit pe următorul traseu: Biserica Sfântul Nicolae – Str. Avram Iancu – Autogară – Str. Liviu Rebreanu – Nicula Sat – Mănăstirea Nicula, traseu parcurs de pelerini în aproximativ trei ore.

Acest pelerinaj pedestru este organizat de șase ani, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei. Procesiunea amintește de marele pelerinaj din anul 1699, când icoana pictată de preotul Luca, din Iclod, și donată de nobilul Ioan Cupcea bisericii din Nicula a lăcrimat timp de trei săptămâni.

Programul zilei de luni a continuat la Mănăstirea Nicula, seara de la ora 18:00, cu Vecernia unită cu Litia. Slujba a avut loc pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii și a fost oficiată de cei patru ierarhi.

În cuvântul său, IPS Iosif a vorbit despre iubirea semenilor, îndemnându-i pe creștini să se gândească la celălalt mai mult decât la ei înșiși.

Credincioșii prezenți la hramul Mănăstirii Nicula au asistat luni seara, începând cu ora 21:30, la procesiunea de scoatere din biserica mare a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar apoi la Slujba Utreniei şi la Prohodul Maicii Domnului, oficiată în sobor de arhierei, preoți și diaconi.

La final, PS Emilian Crişanul i-a îndemnat pe credincioşi să își iubească aproapele pentru a nu își pierde sufletul.

image

image

image

© Doxologia.ro
Sursa: http://basilica.ro/zeci-de-mii-de-pelerini-i-au-adus-cinstire-maicii-domnului-la-manastirea-nicula/