Cerc pastoral- misionar la Tisa- Nouă

Biserica parohiei Tisa Nouă, protopopiatul Arad, a fost gazda preoţilor din Cercul Preoțesc nr. 6 Vladimirescu, coordonat de P.C. Preot Berceanu- Negrean Petru de la Parohia Vladimirescu I, duminică 27.08.2017. Bucuria a fost îndoită întrucât tot în această zi s-au sărbătorit zilele satului Tisa Nouă, eveniment legat de împlinirea a 36 de ani de la târnosirea bisericii cu hramul Sf. Nicolae și 22 de ani de la înființarea parohiei Tisa Nouă, prin desprinderea ei de parohia Fântânele și instalarea P. C. Părinte Cristian Tuhuț.
Întrunirea a debutat la ora 1600, în biserica parohială cu slujba Te- Deumului, săvârşită de preoţii prezenţi, după care a urmat prezentarea referatului cu titlul Icoana- fereastră spre cer de către P. C. părinte Florea Gomboș, de la parohia Sânleani.
​„Cea mai frumoasă definiție pentru icoană este această metaforă: fereastră spre cer. O definiție cu adevărat inspirată. Elementul comun al tuturor icoanelor este sfințenia persoanelor reprezentate în ele. Tocmai de aceea icoana are această calitate: de a ne facilita legătura cu Dumnezeu și cu Sfinții Săi”, a menționat părintele referent.
Icoana înlesnește accesul nostru spre Dumnezeu și spre toate persoanele sfinte pe care le reprezintă. Ca ortodocși, noi nu ne rugăm bucății de materie care este suportul pe care e zugrăvit chipul sfânt. Ci ne rugăm Sfântului însuși care este pictat pe suportul respectiv. Așa cum atunci când privim fotografia unui om drag, nu o confundăm cu omul în cauză, ci ea reprezintă doar un pod de acces către persoana respectivă și un mijloc de aducere-aminte. Icoana este un mijloc de aducere-aminte și de comunicare cu Persoana sfântă cu care vorbim în rugăciunile noastre. Și, dacă nu aruncăm la gunoi fotografia unui om drag, pentru respectul și pentru dragostea ce i le purtăm omului din fotografie, cu atât mai mult păstrăm cu evlavie „fotografia” unei persoane sfinte- a conchis părintele Florea Gomboș.
​La final Părintele Paroh Cristian Tuhuț a mulțumit tuturor celor prezenți, preoți- menționând prezența P.C. Părinte Bogdan Oneț, noul paroh al Parohiei Mândruloc-,autorități locale în frunte cu primarul comunei Fântânele Emil Otlăcan, nașul din acest an al rugii, tinerilor și credincioșilor. În prezența autorităților locale, a tinerilor prezenți într-un număr frumos și a credincioșilor din Tisa Nouă s-a deschis Ruga satului cu program specific acestui eveniment. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de parohia gazdă în colaborare cu autoritățile locale din Fântânele.
Pr. Ilota Sorin
Parohia Aluniș

image