PS Părinte Emilian a slujit în parohia arădeană Subcetate, închinată Sfinților Martiri Brâncoveni

În Duminica a 10-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile ,,Sfinții Martiri Brâncoveni” și ,,Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina” a Parohiei Arad-Subcetate, anticipând astfel sărbătoarea hramului acestei biserici. Din sobor au făcut parte  PC. Preot paroh Radomir Stoica, preot Petru Ursulescu, diac. Călin Teuca și diac. Mircea Proteasa. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a ținut un cuvânt cu privire la învățăturile creștine ce se desprind din Evanghelia Duminicii a 10-a după Rusalii, în care este relatată minunea  ,,Vindecării lunatecului” săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos (Matei XVII, 14-23). Astfel, a subliniat importanța credinței adevărate în Dumnezeu, încrederea dintre oameni, rolul rugăciunii în viața fiecărui creștin și a postului după pilda vieții pământești a Fiului lui Dumnezeu. Preasfințitul Părinte a arătat că este necesară o credință puternică, nu superficială și sentimentală, o rugăciune stăruitoare și nu în grabă, precum și o postire jertfelnică și nu pentru imagine lumească.
La momentul potrivit din timpul Sfintei Liturghii au primit Sfânta Împărtășanie mulți dreptmăritori creștini, copii și maturi. Participarea la Sfânta Liturghie a credincioșilor a fost numeroasă, între ei aflându-se și Excelenta Sa, Domnul Marius Lazurca Ambasadorul României în Ungaria.
PC. Preot Stoica Radomir a rostit un cuvânt de mulțumire cu prilejul slujirii arhierești din parohie.
Preasfințitul Emilian Crișanul a transmis celor prezenți binecuvântarea și dragostea Inaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.
***
Parohia ortodoxă română Sfinţii Martiri Brâncoveni din cartierul arădean Subcetate s-a înfiinţat în anul 2004, părintele Radomir Stoica, la vremea aceea duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, fiind numit preot paroh. În primii ani s-a slujit Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe într-un paraclis improvizat, iar în primăvara anului 2010, prin osteneala enoriaşilor şi a altor credincioşi, s-a început construirea noului lăcaş de cult, o biserică de lemn, finalizată în acelaşi an şi sfinţită de hram, de către ÎPS Timotei. În perspectivă parohia preconizează construirea unui nou lăcaş de cult, mai încăpător, în apropierea actualei biserici, existând deja un proiect în curs de finalizare.

Protos.dr.  Iustin Popovici

image

image

image

 

image

image

image

image