Slujire arhierească de Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului în Parohia Săvârşin

Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului a fost sărbătorit în acest an într-un mod deosebit de către credincioşii Parohiei Săvârşin, deoarece în mijlocul lor s-a aflat Întâistătătorul Eparhiei arădene, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei. Chiriarhul arădean a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohială cu hramul ,,Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, împreună cu preotul paroh Călin Mădăluţă şi arhid. Tiberiu Ardelean, în prezenţa Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu şi a numeroşi invitaţi şi credincioşi.

La momentul potrivit Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învăţătură pus sub titlul ,,Frumuseţea chipului celui dintâi…”, dar nu în chip desăvârşit; titlul vrând să fie tălmăcirea numirii praznicului de astăzi, având întregirea arătată în imnografia slujbelor, adică starea de început a omului tinzător spre Dumnezeu cu ajutorul harului divin, lumina dumnezeirii lucrând negrăit la desăvârşirea fiinţei omeneşti. Dorința vederii lui Dumnezeu, nutrită mereu este aceea de a redobândi asemănarea chipului după care a fost creat, aceasta împlinindu-se doar  în măsura strădaniei pentru câştigarea binelui. Virtuţile credincioşilor s-au arătat în istoria popoarelor uneori cu sacrificii prin tot ceea ce este spre zidire şi nu spre distrugere, a subliniat Ierarhul.

Înainte de finalul Sfintei Liturghii, conform rânduielilor tipiconale, a fost citită rugăciunea de binecuvântare a strugurilor ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru roade.

În continuare, în prezența Altețelor Lor Regale,  Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit o slujbă de pomenire pentru eroii ostași căzuți pe câmpurile de luptă în timpul primului război mondial în lupta de la Mărășești din 06 august 1917, alăturându-se și rugăciune pentru Regele Ferdinand ,,Întregitorul” României, pentru Regina Maria ,,Mama Răniților” și pentru Regina Ana la împlinirea unui an de la trecerea la cele veșnice. La acest moment, Înaltpreasfinţia sa a vorbit despre faptul că  frământările lumii trebuie să ducă la pace şi unitate, sărbătoarea de azi amintindu-ne,prin coincidenţa datelor, de cea mai reprezentativă bătălie pentru armata română în cel dintâi război mondial la Mărăşeşti, precum şi de lansarea primei bombe atomice la Hiroshima în cel de-al doilea război mondial, un avertisment pentru omenire de a-şi înnoi mereu eforturile spre ceea ce înseamnă progres şi pace. Avem încredinţarea că eroii se vor muta în lumina cea veşnică, pilduitoare pentru idealurile umanităţii. Exemple odata cu Centenarul primului rîzboi mondial sunt cele ale generalul Eremia Grigorescu, căpitanul Grigorie Ignat, sublocotenentul Ecaterina Teodoroi şi mulţi alţii, sub conducerea Regelui Ferdinand, cu concursul Reginei Maria. De asemenea, Chiriarhul arădean a amintit exemplul de dăruire al Reginei Ana în cel de-al doilea război mondial, odată cu împlinirea unui an de la trecerea sa la cele veşnice.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei din Săvârșin.

La final, membrii coralei i-au oferit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei o icoană cu praznicul ,,Schimbării la Față” și un frumos buchet de flori.

Protos. Dr. Iustin Popovici

1

IMG_0074

3

IMG_0073

IMG_0066