Arădenii l-au sărbătorit pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș

Vineri, 15 septembrie 2017, la ceas de seară, Întâistătătorul Eparhiei Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a săvârșit în Catedrala arhiepiscopală Slujba Vecerniei și Acatistul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului. Sfântul Iosif este considerat unul dintre sfinții cinstiți mai deosebit în Biserica noastră. Fost mitropolit al Timișoarei și a toată Țara Banatului, Ierarhul Iosif a strălucit cu aureola sfințeniei încă de când era în viață, fiind ,,podoaba ierarhilor, izgonitorul tuturor patimilor, izbăvirea credincioșilor, lauda prea frumoasă a Timișoarei și cinstea Partoșului”, așa după cum îl numește Acatistul închinat lui.  

La finalul Acatistului, Chiriarhul arădean a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură privind ,,Viața unui mitropolit sfânt al Banatului”, în care a arătat că folosul pe care l-au dobândit credincioșii prin pastorația sa s-a răsfrâns nu doar în sens individual cât și colectiv, beneficiind oameni de diferite naționalități, confesiuni sau religii, într-un loc aflat sub mari frământări istorice din prima jumătate a secolului al XVII-lea, a amintit Înaltpreasfinția Sa.

După aceasta, Înaltpreasfințitul Timotei a vizitat șantierul de pictură al catedralei, care se află în plină derulare, împreună cu părintele Simion Mladin și pictorul prof. Cătălin Băluț. Pictura a început în urmă cu câțiva ani, prof. Cătălin Băluț și echipa de colaboratori și ucenici studenți (de la academii de artă din țară), reușind să finalizeze mare parte din interiorul catedralei.

Protos. Iustin Popovici

maxresdefault