Comemorarea eroilor de la Păuliș

Anul acesta are loc cea de-a  73 -a comemorare a eroilor de la Păuliș. Astfel, sâmbătă, 16 septembrie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la ceremoniile tradiţionale dedicate comemorării eroilor martiri ce şi-au pierdut viaţa în bătălia purtată în zona comunei Păuliş, în septembrie 1944.

Primul eveniment a avut loc în curtea Unităţii Militare Radna, unde un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul Lipovei, preotul Ioan Jidoi,  a oficiat slujba de pomenire a eroilor din Detaşamentul Păuliş şi a evocat martiriul elevilor Şcolii de Subofiţeri Radna. Aceştia au fost pomeniţi ulterior în cadrul unei slujbe desfăşurată la mormintele lor din Cimitirul Erolilor Lipova. S-au depus apoi coroane de flori din partea reprezentanţilor instituţiilor de stat centrale şi locale. Următoarea oprire, în acest periplu comemorativ, a fost în cimitirul eroilor de la Radna, unde după slujba de parastas s-au depus jerbe de flori.

Apoi următoarea oprire a fost la biserica ortodoxă din Păuliş, unde un sobor de preoţi, avându-l în mijlocul lor pe Inaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie. În cuvântul de învăţătură pus sub titlul ,,Măreția jertfei” (în baza citirilor scripturistice I Cor. 1; Ioan 8, corespunzătoare zilelor cinstirii Sfintei Cruci și care reamintesc îndemnul de urmare a Mântuitorului în jertfa Sa mântuitoare), Înaltpreasfinţia Sa a făcut referire la faptul că de-a lungul istoriei noastre naționale oastea, prin credința în Dumnezeu și dragostea de neam, în luptele de apărare a adus jertfa supremă la altarul patriei astfel încât poporul întreg a consacrat un cult al eroilor. Lupta de la Păuliș s-a desfășurat în zilele din săptămâna Înălțării Sfintei Cruci, semnul jertfei mântuitoare. Sacrificiul unuia pentru altul este ilustrat, așadar, prin evenimentul comemorat, de data aceasta în legătura Centenarului Primului Război Mondial și în pragul celui al Marii Uniri, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

A urmat ceremonialul de la monumentul aflat pe DN 7, desfăşurat în prezenţa unei asistenţe numeroase, formată din oficialităţi, veterani, rezervişti, militari, elevi, alte persoane interesate.

Ceremonia a început cu intonarea Imnului Naţional al României, apoi s-a continuat cu slujba de pomenire a eroilor oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului…

Oficialitățile prezente la eveniment au evocat prin cuvinte alese însemnătatea  aducerii aminte a faptelor eroilor de la Păuliş. ,,Sacrificiul eroilor de la Păuliș este un simbol care trebuie în mod obligatoriu onorat de instituțiile publice arădene, de societatea arădeană în general…”, a declarat doamna Florentina Horgea, prefectul Județului Arad.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori şi defilarea Gărzii de onoare formată din militarii Batalionului de Infanterie 191 ,,Radu Golescu” din Cetatea Aradului.

Protos. Iustin Popovici

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image