Ctitorie ortodoxă și identitate românească în Viena

Sâmbătă, 16 septembrie 2017, a avut loc la Viena, în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei si Luxemburgului, Simpozionul internațional dedicat Așezării și sfințirii pietrei de temelie pentru noua Biserică Ortodoxă Românească din Viena, cu hramurile ,,Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfântul Ierarh Martin de Tour”, eveniment la care a participat și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
În cadrul Simpozionului au vorbit Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Excelența Sa, Dl. Bogdan Mazuru, Ambasadorul României la Viena, Pr. Paroh Emanuel Nuțu, Dna. Mihaela și Dl. Georg Baldass, arhitecții bisericii, maica dr. Gabriela Platon de la Mănăstirea Voroneț, care a susținut conferința cu titlul ,,Sfânta Mănăstire Voroneț – mărturie și simbol pentru bisericile cu pictură exterioară din Bucovina”, iar grupul psaltic ,,Tronos” al Catedralei Patriarhale din București, condus de Arhid. Mihail Bucă a interpretat mai multe piese muzicale religioase și patriotice. Au participat oficialități austriece și române, precum și reprezentanți ai Patriarhiei Române, Arhiepiscopiei Aradului, români din țară și Austria.

Duminică, 17 septembrie, Înalpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi din Patriarhia Română, Bisericile Ortodoxe Greacă, Rusă și Sârbă, au săvârșit Sfânta Liturghie pe locul care se va înălța biserica parohială românească. După citirea Evangheliei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a ținut un cuvânt de învățătură. La finalul Sfintei Liturghii și înainte de sfințirea locului viitoarei biserici, Părintele Consilier Patriarhal Ștefan Ababei a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu prilej sfințirii temeliei pentru noua biserică românească din Viena, după care Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim a vorbit despre însemnătatea evenimentului spiritual ortodox și românesc ce are loc în capitala Austriei.
La Sfânta Liturghie au participat reprezentanți ai autorităților române din țară, ai instituțiilor românești din Viena, Excelenta Sa, Domnul Bogdan Mazuru, Ambasadorul României în Austria, autorități ale Primăriei din Viena și ale statului austriac, preoți și credincioși români din țară și Europa. Menționăm faptul că ansamblul lăcașului de cult va cuprinde o grădiniță, centru pentru tineri și locuințe pentru români.
Dumnezeu să binecuvinteze noua ctitorie si binefăcătorii ei.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image