Cerc misionar în Parohia Secaş

Duminică, 24 septembrie 2017, preoţii din cadrul Cercului Pastoral-misionar  Nr. 3 Gurahonţ, coordonat, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul Moţ Crăciun-Dorel, s-au întrunit la Biserica ortodoxă cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din parohia  Secaş, protopopiatul Sebiş.

Soborul de 16 preoţi sub protia Preacuviosului Părinte Iustin Popovici, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului a săvârşit Taina Sfântului Maslu în fața numeroșilor credincioși din parohie și satele învecinate. Din sobor au făcut parte Preaonoratul Părinte Botea Alexandru, Protopopul Sebișului  și Preaonoratul Părinte Petcuț Flavius, Protopopul Aradului, fiul părintelui paroh.

Alesul cuvânt de învăţătură a aparţinut Preacuviosului Părinte Iustin Popovici.

Având în vedere că Sfântul Sinod a proclamat anul acesta, ca  „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti  şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”,  preotul Bej Florin de la parohia Crocna a susținut următoarele teme: 1.Patriarhul Iustinian promotor al dialogului panortodox și intercreștin.2. Despre virtutea iertării.

În susținerea temei, părintele spunea: ,,Patriarhul Justinian a fost pentru Biserica Ortodoxă Română în vremea regimului comunist, omul cel mai potrivit, așa cum mărturisea cel care l-a cunoscut foarte bine, încă de tânăr, Mitropolitul Irineu Mihălcescu, care în puține cuvinte l-a caracterizat astfel: “era o cultură superioară, cu un spirit organizatoric, cum puțini oameni am cunoscut în viața mea, un excelent gospodar și un om de inițiativă”.Preafericitul nostru părinte Patriarh Daniel întruna din cuvântările sale spunea că “prin lumina vieții și a faptelor sale pilduitoare este și astăzi tainic prezent în biserica noastră, ca o lumină peste timp și ca o călăuză spirituală.

La cercul pastoral au luat parte şi cântăreţii bisericeşti din parohiile învecinate.

În finalul întâlnirii, preotul paroh Petcuţ Tuţu  a mulţumit Preacuviosului Părinte Iustin Popovici pentru bogatul cuvânt de învățătură și tuturor pentru participare.

Moț Aurelian Iulian

22014734_10203636264262395_739234808_n

21984207_10203636628031489_256597531_n