Cerc pastoral-misionar în Parohia Șomoșcheș, Protopopiatul Ineu

Ziua de duminică, 24 septembrie 2017 a fost o zi importantă în viața Bisericii cu Hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Șomoșcheș, din Protopopiatul Ineu deoarece s-au împlinit 125 de ani de la sfințirea bisericii de către Ioan Mețianu, Mitropolitul Ardealului, și 52 de ani de la târnosirea bisericii de Vrednicul de pomenire Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind prima târnosire în calitate de Episcop al Aradului.

Bucuria acestei zile a fost întregită de întrunirea preoților din Centrul Pastoral Misionar Ineu, coordonat din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, de Părintele Călin Negruț, de la Parohia Gurba. La această sărbătoare a comunităţii a fost prezent și P.C. Părinte Adrian Zaha, Protopopul Ineului, care, înconjurat de preoţii cercului a săvârşit Slujba Aghiasmei Mici şi Taina Sfântului Maslu, în prezenţa numeroșilor credincioşi participanți la acest eveniment din viaţa parohiei.

 La sfârșitul slujbei Părintele Protopop Adrian Zaha a rostit un bogat cuvânt de învăţătură despre Sfânta Cruce, arătând prefigurările ei din Vechiul Testament, importanța cinstirii ei pentru mântuire, Sfânta Cruce fiind armă împotriva diavolului, cea care leagă cerul de pământ, pod și cheie pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Părintele Constantin Ilica, din Parohia Apateu a prezentat referatul cercului, având ca temă „Patriarhul Iustinian, organizator al parohiilor ortodoxe românești din diaspora”. Părintele referent subliniază eforturile Patriarhului pentru educația religioasă, arătând în lucrarea sa: relația Patriarhului Iustinian cu românii din Basarabia, Episcopia Misionară Ortodoxă Română din America, Așezămintele Ortodoxe Române de la Locurile Sfinte, Biserica Ortodoxă Română din Sofia – Bulgaria, Biserica Ortodoxă Română din Viena – Austria, Biserica Românescă din Baden – Baden – Germania și din viața Parohiei  Ortodoxe Române din Londra.

Părintele Paroh Moise Nica în cuvântul său face un tur istoric arătând însemnătatea acestei zile de 24 septembrie pentru viața parohiei, aduce mulţumiri Părintelui Protopop Adrian Zaha pentru cuvântul de învățătură, Părintelui Constantin Ilica pentru referat, preoților din cercul pastoral misionar Ineu, precum și credincioșilor prezenţi la bucuria duhovnicească a acestei zile, seara încheindu-se cu o agapă frăţească oferită de parohia gazdă.

Pr. Ciprian Petru Sălăvăstru

Parohia Moţiori

21981691_1438751386215715_734375955_o

21985590_1438753539548833_1008158082_o