Cerc pastoral- misionar la Sânleani

Biserica parohiei Sânleani, protopopiatul Arad, a găzduit duminică, 24.09.2017, întrunirea preoţilor din Cercul Preoțesc nr. 6 Vladimirescu, coordonat de P.C. Preot Berceanu- Negrean Petru de la Parohia Vladimirescu I.
​Întrunirea a debutat la ora 1800, în biserica parohială, prin oficierea slujbei Vecerniei, săvârşită de preoţii prezenţi, după care a urmat prezentarea referatului cu titlul „Pictorul de icoane de biserici: pregătire teologică, artistică și duhovnicească.” Referatul a fost prezentat de P. C. Pr. Bogdan Oneț de la parohia Mândruloc.
La început părintele a conturat câeva idei generale despre sfintele icoane menționând că iconografia Bisericii Ortodoxe nu poate fi redusă la un act artistic, decorativ, ci ea este în primul rând un mijloc de mărturisire vizuală a credinței în Iisus Hristos, Unul din Sfânta Treime, și a comuniunii spirituale harice a Lui cu toți Sfinții, cu Biserica și cu întreaga creație. Iconografia ortodoxă nu este o artă obișnuită profană, ci una sacră-eclesială, care exprimă teologic-liturgic întâlnirea omului credincios cu Dumnezeu cel Sfânt și cu Sfinții Lui. Apoi Părintele referent a făcut o scurtă istorie a icoanelor, amintind de icoanele pictate de Sfântul Evanghelist Luca Maica Domnului „Îndrumătoarea“, „Mângâietoarea“ și „Oranta” sau „Rugătoarea“, precum și despre frescele păstrate în catacombele romane, care înfățișează icoane ale diferiților sfinți sau martiri.
Referitor la iconar, părintele a spus că el trebuie să fie un profund teolog ortodox dublat de un artist loial tradiției iconografice ortodoxe. El nu poate fi un simplu imitator al paradigmelor iconografice ale Tradiției, dar nici un demolator al hieratismului iconic. El trebuie să își asume și să poarte în sine însuși adevărul Bisericii și, în același timp, să aibă evlavie vie pentru toate amănuntele tradiționale iconografice. Pentru că noutatea iconografică este sine qua non creației artistice, dar ea nu poate să lezeze profunda și venerabila tradiție iconografică ortodoxă. Tradiție care mizează totul pe transfigurare, pe interiorizarea rugăciunii și pe simțirea slavei lui Dumnezeu în noi înșine, pe transparentizarea iconică a Împărăției lui Dumnezeu. Iconarul trebuie să aibă studii teologice și de specialitate, dar, în același timp, trebuie să confirme în mod practic pregătirea lui teologică și artistică. De aceea, mai întâi de toate, iconarul ortodox trebuie să aibă vocație artistică și iconică. El trebuie să picteze rugându-se, postind, fiind un credincios autentic al Bisericii, pentru că el propovăduiește la nivel pictural teologia Bisericii, a mai menționat Părintele Bogdan Oneț.
​În încheiere, Părintele paroh Florea Gomboș a mulțumit părinților și credincioșilor prezenți.
​Preot Sorin Ilota

image

 image