Ziua de 14 septembrie a constituit pentru credincioșii Parohiei Ortodoxe Moțiori din Protopopiatul Ineu, un moment de sărbătoare cu ocazia prăznuirii Hramului Bisericii. Ziua liturgică a debutat cu săvârșirea Vecerniei cu litie, la finalul căreia părintele le-a susținut credincioșilor o cateheză cu rolul și însemnătatea Sfintei Cruci.
În cadrul Sfintei Liturghii au participat un număr mare de credincioși, precum și copiii de la grădinița din localitate, însoțiți de doamna educatoare. Aceștia au adus un prinos de laudă lui Dumnezeu, bucurându-se de întâlnirea cu Hristos pe care L-au primit și cu care s-au unit prin Sfânta Taină a Euharistiei.
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a continuat cu sfințirea cea mica a apei și s-a încheiat prin oficierea Tainei Sfântului Maslu la care au participat un număr de șapte preoți, din sobor făcând parte Pr. Adrian Zaha – Protopopul Ineului, Pr. Radu Constantinescu – secretar eparhial, precum și un număr însemnat de credincioși.
La momentul predicii preacucernicia sa a adresat un cuvânt de învățătură în care a evidențiat câteva trăsături importante ale Crucii: în sens duhovnicesc prin Cruce înțelegând toată suferința și patima Domnului, iar în sens material Crucea pe care Hristos a purtat-o spre Golgota. Taina cea mare a Crucii este ascunsă în taina mântuirii neamului omenesc, pregătită încă de la facerea lumii. Crucea lui Hristos fiind cel dintâi altar de jertfă al bisericii, deoarece pe Cruce S-a jertfit Fiul Omului, sfințind-o cu preascump Sîngele Său (Evrei 9, 12-14). În Legea Veche simbolul crucii îl vedem când Moise a înălțat un șarpe de aramă pe un stâlp, iar evreii care erau mușcați de șerpii veninoși privind șarpele de aramă, îndată se vindecau. De asemeni simbolul crucii îl regăsim cînd Moise a despărțit Marea Roșie cu toiagul și a trecut pe Israel prin mijlocul ei, scoțându-l din robia faraonului. În Noul Testament, Crucea reprezintă arma cu care Hristos a biruit pe diavolul. Acest fapt îl reliefează însuși troparul rânduit în cadrul Tainei Sfântului Maslu (Doamne armă asupra diavolului Crucea Ta ai dat-o nouă…).
Ca o concluzie la însemnătatea și rolul Sfintei Cruci, Părintele a adus următoarele argumente: cu Sfânta Cruce sfințim toate, cu ea ne binecuvântăm, cu ea ne apărăm de cel rău, cu ea biruim pe diavoli, izgonim duhurile necurate din oameni, vindecăm pe cei bolnavi. Crucea este pecetea Dumnezeului Celui viu.
Pr. Adrian Hanțiu