Înălțarea Sfintei Cruci sărbătorită la Mănăstirea Feredeul din deal

De zeci de ani credincioșii din vecinătatea Mănăstirii Feredeu și nu numai, obișnuiesc ca-n fiecare an la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci să-și îndrepte pașii spre așezământul din deal a sfintei mănăstiri pentru a se înălța duhovnicește. Și-n acest an, sute de pelerini, încă din ziua de ajun a sărbătorii, și-au îndreptat pașii spre acest loc binecuvântat pentru a parcurge împreună cu soborul de slujitori, condus de părintele arhim. Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii, procesiunea ,,Drumul Crucii” cu popasuri la cele 14 cruci aşezate la o anumită distanţă, şi care, prin icoanele înălţate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota. După aceasta, pelerinii au participat la Slujba de Priveghere, oficiată în Paraclisul Înălţării Sfintei Cruci din curtea mănăstirii.

Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineaţa, când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în prezența a numeroși credincioși. Din sobor a făcut parte, pe lângă alți părinți, arhim. Ilarion Tăucean, starețul mănăstirii și  pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului.

La momentul cuvenit, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea crucii în viața noastră: ,,Crucea ne-o asumăm cu toții, în preoție, în familie, în administrația publică. Poporul român și-a asumat  Sfânta Cruce nu ca dominare, ci ca semn de supunere față de Dumnezeu… Am venit în locul acesta binecuvântat, plin de isihie, care este pregătit încă din vale. Așa este și viața noastră, un drum al crucii pe care trebuie sp-l străbatem cu străduință, cu iubirea de oameni, ca să devină eficient, altfel devine unul care nu este alături de Dumnezeu”. La finalul cuvântului, Ierarhul a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra mănăstirii și a întregului județ, părintelui stareț pentru frumoasa primire și tuturor preoților și credincioșilor prezenți și a transmis binecuvântarea și dragostea părintească a Întâistătătorului Eparhiei Arădene, a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al Parohiei Covăsânţ, condus de domnul Marius Oneț, primarul Covăsânțului.

La Sfânta Liturghie a fost prezent și domnul Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, alături de primarul Comunei Șiria, domnul Valentin Bot.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu, nu înainte ca părintele stareţ arhim. Ilarion Tăucean să mulţumească Preasfințitului Părinte Emilian, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori, pentru prezenţa în mijlocul pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării şi tuturor preoţilor şi credincioşilor care au participat  în aceste zile la sfintele slujbe săvârşite la sfânta mănăstire din deal.

Protos. Dr. Iustin Popovici

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

image

10

11

12