Sfântul Siluan Athonitul – hramul de toamnă al bisericii ortodoxe Scânteia

Duminică, 24 septembrie 2017, biserica ortodoxă Scînteia-Domeniul Lupaș și-a sărbătorit hramul de toamnă, în prezența credincioșilor parohiei și a unor oaspeți veniți cu evlavie față de sfântul sărbătorit, mai puțin cunoscut de către unii, – Siluan Athonitul.
Cuviosul Siluan (Simeon Ivanovici Antonov) s-a născut în 1866 într-o familie modestă de țărani ruși, alcătuită – pe lângă părinți – din cinci băieți și două fete. Tatăl lui Simeon, un om plin de adâncă credință, blândețe și de multă înțelepciune, îi este primul model de viață. La vârsta de 26 de ani intră in mănăstirea rusească Sfântul Pantelimon din Muntele Athos și trece la Domnul în 24 septembrie, anul 1938. Prin grija ucenicului său, arhimandritul Sofronie, au fost făcute cunoscute viața și scrierile sale, având de la el, printre altele, profundul îndemn primit în împrejurări minunate: „Ține mintea ta în iad și nu deznădăjdui.”
Sărbătoarea hramului a început cu slujba paraclisului Sfântului Siluan Athonitul și a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii săvârșită de părintele paroh Gabriel-Ioan Vladu, iar răspunsurile la strană au fost date cu multă căldură și atenție, de inimoșii componenți ai corului Cantarad conduși de doamna profesoară Magdalena Lodi.

Același cor a susținut mai apoi, cu prilejul agapei organizată de hram, un concert special de cântece populare care au încheiat programul cultural-artistic deschis de lucrările la pian executate cu entuziasm și emoție de către Maria Iazbinsky și Alexandru Șomlea sub îndrumarea doamnei profesoare Lingurar Elisabeta.
Parohia mulțumește tuturor credincioșilor care s-au implicat, alături de Domeniul Lupaș și Asociația Mobilizează-te, pentru buna rânduială a hramului de toamnă al Parohiei.

image

image

image

image

image

image