Slujire arhierească în Parohia Baia, Protopopiatul Lipova

Duminica de după Înălţarea Sfintei Cruci s-a constituit într-o aleasă sărbătoare pentru credincioşii  parohiei Baia, din cuprinsul protopopiatului Lipova. Prin strădania preotului paroh Raul Adrian Moț şi cu sprijinul enoriaşilor şi a altor oameni inimoşi, biserica parohială cu hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe” s-a înnoit, prin schimbarea în totalitate a acoperişului bisericii şi prin construirea unei troiţe în memoria eroilor căzuţi în Cele Două Războaie Mondiale. Pe lângă acestea,  s-a împodobit biserica cu două noi tetrapoade, cu un nou baldachin şi cu două icoane noi pe uşile diaconeşti.

În dimineaţa zilei un ales sobor de preoţi în frunte cu protopopul Lipovei, pr. Jidoi Terentie, împreună cu un număr mare de credincioşi şi de copii îmbrăcați în frumoase costume populare specifice zonei, au întâmpinat pe Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, care după cuvântul de bun venit, a mulţumit pentru invitaţia făcută şi pentru primirea călduroasă. În continuare Înalt Preasfinţia Sa a oficiat slujba de sfinţire a lucrărilor ce s-au făcut la biserică urmată de Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind date de către Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, condus de prof. dr. Mircea Buta.

La momentul cuvenit, Ierarhul a vorbit credincioșilor prezenți despre ,,Urmarea Mântuitorului”, în baza citirilor scripturistice ale duminicii (Gal. 2; Mc. 8; 9), precum și a altor duhovnicești cunoscute, lămuritoare pentru ceea ce însemnează datoria vieții creștine. De asemenea, Cazania duminicii lămurește prin titlul ,,iubirii de sine”, ce este lepădarea de sine pentru a putea fi vrednici de luarea crucii Domnului sau a-și impropria jertfa mântuitoare prin fapte corespunzătoare din dragoste față de Dumnezeu și aproapele. Enoriașii parohiei, prin devotamentul față de biserică se dovedesc următori ai căii Domnului iar ridicarea unei troițe pentru eroii locului face prezent cultul vrednicilor ostași așezați sub semnul jertfei, pecetluind astfel exemplar credincioșia față de Biserică, patrie și popor, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Chiriarhul a  hirotesit întru iconom, pe preotul paroh, care în încheiere a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru grija părintească şi pentru faptul că a descins în parohia păstorită pentru a binecuvânta şi sfinţi lucrările săvârşite.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, dl. Sinaci Doru, director al Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” din Arad a prezentat în faţa întregii adunări lucrarea „Monografia satului Baia, judeţul Arad”, tipărită sub tutela Centrului Cultural Judeţean Arad, scrisă de către Ana I. Mihalache şi îngrijită de Ienăşescu Lucian, lucrare care s-a împărţit mai apoi, în mod gratuit, tuturor celor prezenţi.

Protos. Iustin Popovici

20170917_111109

20170917_092931

20170917_093847

20170917_111109

20170917_125952

Coperta Monografie Baia