Tinerii din Firiteaz – pelerini în Transilvania și Oltenia

Șapte dintre cei mai apropiați tineri față de biserica din parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, însoțiți de preotul paroh Vlad – Sergiu Sandu, au avut parte de o binecuvântare și o perioadă încărcată de emoție și bucurie. După ce și-au sărbătorit hramul, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, tinerii sârguincioși și extrem de atașați de biserică și activitățile ei, au primit de la părintele lor duhovnicesc în dar, un pelerinaj la mănăstirile din Sudul Transilvaniei și din Oltenia. Pelerinajul s-a desfășurat pe parcursul a șase zile zile, în care s-au închinat la mai multe sfinte moaște, au vizitat 10 mănăstiri, mai multe orașe, o salină, case memoriale și muzee, au traversat Transfăgărășanul, s-au bucurat de peisajele mirifice de la clisura Dunării, parcurgând împreună aproximativ 1600 km.
Pelerinajul acesta a fost organizat, în primul rând, pentru a-i răsplăti pe toți acești tineri, care pe parcursul celor aproape trei ani de când a fost instalat noul preot în parohia lor, au fost nelipsiți de la toate slujbele, manifestându-se cu o dragoste deosebită față de biserică, fiind de un real folos pentru buna organizare a tuturor serviciilor religioase. Acești tineri susțin pe deplin cântarea la strană, se îngrijesc de curățenia din biserică și ajută în toate activitățile sociale, culturale și pastoral-misionare desfășurate în cuprinsul acestei parohii.
Tinerii s-au arătat a fi extrem de intreresați de viața călugărească, de activitățile care se desfășoară cu regularitate în cadrul unei mănăstiri, de evoluția fiecăreia și de modul în care au rezistat în timp, răzbind prin vremuri din cele mai grele pentru Biserica Ortodoxă. De asemenea, ctitorii acestor mănăstiri: Constantin Brâncoveanu, Matei Basarab, Neagoe Basarab și boierii Craiovești (Barbu, Banul Craiovei și frații săi Pârvu vornicul, Danciu armașul și Radu postelnicul) sunt personaje despre care tinerii au mărturisit că vor să afle mai multe. Vechimea mănăstirilor este un alt detaliu la care tinerii au meditat îndelung, fiind fascinați de modul în care Biserica Ortodoxă reușește de atâtea veacuri să conserve și să întrețină asemenea locașuri minunate.
Organizarea acestui pelerinaj, pe de-o parte, vine ca o mulțumire a preotului paroh Vlad – Sergiu Sandu pentru dragostea pe care acești tineri o arată față de Biserica lui Hristos și pe de altă parte, ca o rugăminte față de ei să rămână toată viața lor atașați de Sfânta Biserică și de învățăturile ei.
Tot acești tineri, anul trecut au vizitat Moldova și Bucovina, iar acum doi ani, Maramureșul și nordul Transilvaniei. Pelerinajul de anul acesta cât și cel de anii trecuți se integrează în proiectul „Țara noastră-i o comoară” organizat de către preotul paroh, proiect dedicat atât tinerilor, cât și copiilor din grupa „Prietenii lui Hristos”.

image

image

image

image