În Duminica a XXIII-a după Rusalii la Catedrala Mitropolitană din Timișoara a avut loc o serie de evenimente dedicate celor șapte decenii de la reînființarea Mitropoliei Banatului.
Sfânta Liturghie din 22 octombrie 2017 a fost oficiată de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod a Bisericii Ortodoxe Române, alături de părinții consilieri de la Centrul eparhial și de preoții și diaconii de la Catedrala Mitropolitană, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.
Din soborul ierarhilor au făcut parte:
IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului,
IPS Ioan, Mitropolitul Banatului,
IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului,
PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei,
PS Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și Episcop Locţiitor al Episcopiei Daciei Felix,
PS Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei,
PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.
În timpul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii și personalitățile ce au contribuit la împlinirea visului bănățean din această parte a țării, de a avea o Mitropolie, precum: Mitropolitul Vasile Lazarescu, Protopopul Dimitrie Țichindeal, avocatul Emaoil Ungureanu, Protopopul Dimitrie Țiucra ș.a.
Cuvântul a fost rostit deMitropolitul Ardealului care a prezentat numeroșilor credincioși bănățeni, prezenți la Sfânta Liturghie, învăţăturile textului biblic de la Luca, cap. 8, 26-39, unde se vorbește despre vindecare minunată a demonizatului din ținutul Gherghesenilor de Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Ioan al Banatului s-a adresat ierarhilor prezenți, dar și credincioșilor, aducând mulțumiri înaintașilor săi, cei care au ctitorit Mitropolia şi vrednicilor ierarhi ce au păstorit-o. De asemenea, Părintele Mitropolit Ioan a subliniat şi că Mitropolia Banatului este ocrotită de Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș.
La mijlocul sec. al XX-lea, după reușirea unificării statale a poporului român, atât în Congresul mitropolitan de la Sibiu, cât și în Congresul Național Bisericesc și în adunările de la Timișoara, reactivarea Mitropoliei Ortodoxe Române a Banatului (înființată pe vatra vechii Mitropolii atestată documentar încă de la începutul sec. al XVII-lea) devenise un deziderat. Astfel, la 24 iunie 1947, dorința credincioșilor din aceste părți a fost îndeplinită prin ridicarea Episcopiei Ortodoxe Române din Timișoara la rangul de Arhiepiscopie.
În ședința din 24 aprilie 1947 a Sinodului Permanent, membrii sinodali, „lucrând sub ocrotirea și insuflarea Preasfântului și de viață făcătorului Duh, apreciind cum se cuvine stăruința în dreapta credință și atașamentul față de Biserica străbună a fiilor săi duhovnicești de pe frumoasele plaiuri bănățene, exteriorizate și prin sacrificiile materiale cu care au ridicat deosebitul de frumos locaș al Domnului în orașul Timișoara, au găsit de bine să ia în considerare cererile repetate ale acestor credincioși bănățeni pentru înălțarea în rang a episcopiei lor din Timișoara”.
După patru luni, la sărbătoarea Sfântului Marelui Mucenic Dimitrie (26 octombrie 1947), în Catedrala din Timișoara are loc întronizarea Arhiepiscopului Vasile Lăzărescu în demnitatea de mitropolit al Banatului. Prin hotărârea Sfântului Sinod și legea emisă de conducerea statului s-a stabilit jurisdicția teritorială a noii instituții. Dacă la momentul înființării, Mitropolia Banatului cuprindea Arhiepiscopia Timișoarei și Episcopia Caransebeșului, astăzi, după o serie de reorganizări a vieții bisericești, aceasta cuprinde pe lângă acestea două și Arhiepiscopia Aradului.
sursa:http://basilica.ro/aniversare-in-mitropolia-banatului-70-ani-de-la-reinfiintare/#&gid=1&pid=5