Sfințirea bisericii din Parohia Bochia

Duminică, 8 octombrie 2017, a avut loc la Parohia Bochia sfinţirea sau slujba de târnosire a noii biserici parohiale cu hramul ,,Pogorârea Duhului Sfânt” şi ,,Sfântul Ierarh Nicolae’’.

La orele 8:30 Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost întâmpinat la poarta noii biserici, de către un sobor de 11 preoţi, în frunte cu Preaonoratul Părinte Adrian Zaha, Protopopul Ineului.

La orele 9:00 s-a început Slujba de târnosire a bisericii, începând cu aşezarea sfintelor moaşte în Sfânta Masă, înconjurarea bisericii, rugăciuni de sfinţire a noului locaş, stropirea cu apă sfinţită şi ungere cu Sfântul şi Marele Mir. După terminarea slujbei de sfinţire toţi credincioşii prezenţi au intrat în Sfântul Altar pentru a se închina. Cu această ocazie, Ierarhul a sfințit și o troiță și clopotnița.

După aceasta, Chiriarhul arădean a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte și Preacucernicul părinte Radu Constantinescu, secretar eparhial, Preacucernicul părinte profesor Lucian Farcaşiu și arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.

 În cuvântul de învățătură pus sub titlul ,,Familie și Biserică” (cf. Gal. 1; Luca 7), Chiriarhul arată că sfântul locaș de închinăciune care s-a ridicat de către credincioșii parohiei, prin modul construirii și împodobirii încă și prin slujba sfințirii ca de altfel prin întregul cult învață despre Biserică drept instituție pentru mântuirea oamenilor, sau Trupul tainic al Mântuitorului în care creștinii sunt încorporați ca membre, Capul fiind Însuși Domnul. Ea cuprinde de-o potrivă pe cei din cer și pe cei de pe pământ ca într-o mare familie, mica familie, cea a fiecăreia reprezentând la rândul ei o biserică mică. Într-o astfel de biserică se poate vedea și icoana din pericopa evanghelică, prin dragostea părinților față de copii, în care în împrejurări deosebite intervine providență divină. Așezarea sfintelor moaște în Sfânta Masă a altarului este încă o mărturie a comuniunii în biserica pe care participanții la sfânta slujbă au întărit-o ca un angajament de credincioșie față de viața duhovnicească a întregii obști, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului coral bizantin ,,Sfântul Ioan Damaschin din Arad.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei l-a hirotesit pe părintele paroh Radu-Petrică Belle întru iconom stavrofor iar ctitorilor bisericii, domnului profesor Petru-Nicolae Jigorea și doamnei Maria Blaga, le-a oferit gramate de mulțumire.

La final, părintele paroh Radu Petrică Belle a mulţumit, în primul rând, Bunului Dumnezeu pentru rânduiala cu care s-a dus la bun sfârşit lucrările începute în urmă cu mai puţin de trei ani; de asemenea, a adus cuvânt de aleasă mulțumire Înaltpreasfinţitului PărinteTimotei, care, după ce a dat binecuvântare pentru începerea lucrărilor şi după ce a pus piatra de temelie în ziua de 7 decembrie 2014, astăzi a sfinţit cu bucurie noul lăcaş. Părintele a mulţumit cu emoţie şi celor doi ctitori şi tuturor celor care au ajutat la această lucrare măreaţă spre slava lui Dumnezeu, precum şi tuturor celor de faţă, oferind o agapă pentru toţi slujitorii şi pentru toţi credincioşii.

Protos. Iustin Popovici

Pr. Gabriel Streulea

1

2

3

4

5

6

7

9

10

11