CERC PASTORAL-MISIONAR ÎN PAROHIA TÂRNOVA

Duminică, 05.11.2017, în parohia Târnova, cu hramul ,,Pogorârea Duhului Sfânt”, biserica a fost neîncăpătoare deoarece a avut loc întrunirea cercului pastoral-misionar Târnova, condus, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Timotei, de către preotul paroh, P. C. Părinte Teodor Păiuşan.

Evenimentul a început la orele 15:00 prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu, unde a slujit un sobor format din 12 preoţi, în frunte cu P. O. Părinte protopop Adrian Zaha, de la parohia Ineu. La finalul slujbei părintele protopop a rostit un frumos cuvânt de învăţătură, prezentând câteva aspecte importante ale Sfântului Maslu, amintind apoi şi de Evanghelia ce s-a citit dimineaţă la Sfânta liturghie.

După slujbă preoţii s-au îndreptat spre casa parohială, unde părintele Teodor Feier, de la parohia Drauţ, a susţinut, în conformitate cu tematica anului omagial 2017 în Patriarhia Română, referatul cu tema: ,,Patriarhul Iustinian, 2017 – împlinirea a 40 de ani de la trecerea la cele veşnice”. Părintele referent a prezentat câteva date biografice despre Prea Fericirea Sa, Patriarhul Iustinian Marina, precizând şi importanţa acestuia în apărarea Bisericii într-o perioadă ostilă. Părintele referent a menţionat faptul că Patriarhul Iustinian nu doar că a apărat Biserica, ba chiar a şi ajutat la dezvoltarea acesteia, când perioada îi era potrivnică. De asemenea părintele Teodor Feier a pus în faţă cuvintele rostite de Patriarhul nostru de astăzi, P. F. Daniel, la adresa vrednicului de pomenire Patriarh Iustinian Marina: Cu mult curaj și echilibru, diplomație și tenacitate, a încercat să apere Biserica de loviturile sistematice ale puterii politice, alegând calea unei dârze rezistențe, camuflate sub un discurs «favorabil» pentru liderii comuniști. S-a opus din răsputeri abuzurilor și ingerințelor partidului-stat în viața Bisericii și încercării acestuia de a transforma Biserica într-o instituție neputincioasă, tolerată și discreditată, cu un rol nesemnificativ în societate.

La final, părintele paroh Teodor Păiuşan a mulţumit tuturor preoţilor prezenţi, oferind la final o agapă frăţească.

Gabriel Streulea,

Parohia Şilindia

20171105_151745

20171105_152135

20171105_152539

20171105_154546