Cerc pastoral – misionar în Parohia Vladimirescu I, județul Arad

Preoții Cercului misionar nr. 6 Vladimirescu, coordonați din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, de către părintele Petru Bercean, s-au întrunit duminică 26 noiembrie a.c. în biserica parohială cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Parohia Vladimirescu I, Protopopiatul Arad. Întrunirea a debutat cu săvârșirea slujbei Vecerniei în sobor, în prezența unui număr mare de credincioși.
Referatul cercului cu tema ”Actualitatea, importanța și necesitatea sfintelor icoane pentru viața și misiunea Bisericii azi”, a fost susținut de către părintele profesor Adrian Murg de la Parohia Horia. Subliniind importanța și necesitatea sfintelor icoane în viața și misiunea Bisericii în vremurile de astăzi, s-a arătat că icoana ortodoxă reprezintă o ”evanghelie” pictată, care ne cheamă la rugăciune tainică, la comuniune ”în duh și adevăr” cu Domnul nostru Iisus Hristos, cu Maica Domnului și cu sfinții Lui. Icoana este ”fereastră spre Împărăția cerului” și prin ea, ca și prin celelalte forme ale cultului, arătăm în mod concret realitatea prezenței continue a Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului și a sfinților în mijlocul nostru, prin taina Bisericii. Prin icoana sfântă se descoperă Dumnezeu în inima noastră, prin simțul vederii, după cum spune Sfântul Ioan Damaschin: ”Ceea ce este cuvântul pentru auz, aceea este icoana pentru văz, căci cu ajutorul minții ne unim cu icoana”.
Icoana sfințită nu este un simplu tablou de inspirație religioasă, ci o artă sacră și o prezență harică a Mântuitorului Iisus Hristos, a Maicii Domnului și a sfinților, prezență pe care o simt credincioșii atunci când se roagă înaintea sfintelor icoane.
Întâlnirea a cuprins și un emoționant și frumos program de colinde tradiționale.
La finalul serii preotul paroh a adus mulțumiri preoților și credincioșilor prezenți la această aleasă seară duhovnicească, după care a urmat o agapă frățească.

A transmis, Pr. Petru Bercean

image