Simpozionul Internațional ,,Rolul Aradului în realizarea Marii Uniri”

Pentru a marca cei 155 de ani de la naşterea lui Vasile Goldiş, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, care îi poartă numele, a organizat luni,  27 noiembrie, în Sala Regele Ferdinand a Primăriei, un Simpozion internaţional, având ca temă „Rolul Aradului în realizarea Marii Uniri”. Cu această  ocazie a fost lansată şi o carte pe această temă, semnată de istoricii Marius Grec, Sorin Bulboacă şi Stelian Boia.

La acest eveniment au participat IPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, PS Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, dl. Gheorghe Falcă, primarul Aradului, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, istorici, cadre didactice, studenţi.

Alocuțiuni legate de această temă au fost rostite de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, domnul primar Gheorghe Falcă, domnul prof. Aurel Ardelean, președintele UVVG Arad.

Şi pentru că rolul Aradului în realizarea Marii Unirii este deosebit de important, la acest simpozion a fost lansată şi o carte, pe această temă, semnată de istoricii Marius Ioan Grec, Sorin Bulboacă şi Stelean Ioan Boia şi care este o perspectivă cronologică. „S-a născut dintr-o idee a colegilor şi anume ideea pe care o susţinea Vasile Goldiş imediat după Marea Unire şi anume că Aradul trebuie să intre în conştiinţa naţională a tuturor românilor printr-un monument care să fie dedicat tuturor celor care, de-a lungul timpului, au militat pentru România întregită. De altfel, la iniţiativa Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, respectiv prin glasul preşedintelui universităţii, s-a înfiinţat o asociaţie pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri”, a subliniat unul dintre autorii volumului, Marius Grec, director al Muzeului Memorial Vasile Goldiş din Arad.

image

image

image

image

image

image

Sursa:http://www.arq.ro/uvvg-a-continuat-manifestarile-dedicate-centenarului-marii-uniri-cu-un-simpozion-in-sala-festiva-a-palatului-administrativ-foto-video/18713