PS Părinte Emilian Crișanul la hramul bisericii din Parohia Micalaca Nouă – Zona 300

Credincioșii arădeni l-au sărbătorit joi, 30 noiembrie 2017, pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul Parohiei Micalaca Nouă – Zona 300. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială înconjurat de un sobor de preoți și diacon. Din sobor au făcut parte preotul paroh Gheorghe Oprea, preotul Silviu-Raul Pele din Parohia Cruceni și diaconul Mircea Proteasa.

La momentul rânduit, Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat viața Sfântului Apostol Andrei, care a fost primul chemat la învățătura lui Hristos dintre apostoli, lăsând toate și urmându-L cu tot sufletul. De asemenea, Preasfinția Sa a prezentat legăturile sale cu poporul nostru, deoarece potrivit unor vechi mărturii ale tradiţiei istorice, Sfântul Andrei a predicat şi în sud-estul României de azi, în Dobrogea numită în vechime Sciţia Minor. După ce l-a mărturisit pe Mântuitorul în mai multe părți, Sfântul Apostol Andrei a ajuns în oraşul Patras din Grecia unde a murit ca martir, fiind răstignit pe o cruce în formă de X.

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi și copii  s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

În numele preoţilor şi credincioşilor parohiei, părintele paroh Gheorghe Oprea i-a mulţumit Preasfințitului Părinte Emilian pentru prezenţa şi slujirea în mijlocul acestei comunităţi parohiale, în această zi de sărbătoare.

Scurt istoric al parohiei

Biserica parohială a fost construită între anii 2006 – 2013, sub purtarea de grijă a preotului paroh Gheorghe Oprea. Astfel, la 30 noiembrie 2006 a fost pusă piatra de temelie iar la 30 noiembrie 2013 a fost sfințită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. În 2015 au început lucrările de pictură și care astăzi sunt într-un stadiu avansat. Ea este executată de către pictorul Ciuhureanu Tudorel din București. Până acum a fost realizată pictura la absida altarului și solee , la absidele laterale și la semibolta pronaosului. În anul acesta a fost pusă catapeteasma executată de S.C.Lidar Impex şi este sculptată din lemn de tei și aurită, împodobită cu icoane cizelate. Lucrările de pictură se apropie de stadiul final.

Protos.dr. Iustin Popovici

1

4

7

8